Kamerhuurder straks beter af

Wie een kamer of etage huurt, hoeft binnenkort geen bemiddelingskosten meer te betalen als een bemiddelaar zowel voor de huurder als voor de verhuurder optreedt. Dan betaalt alleen nog de verhuurder, staat in een wetsvoorstel van de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).

Hiermee hoopt het tweetal het onderscheid tussen kamer- of etagehuurders en andere huurders op te heffen. In het verleden bestond de vrees dat niet-commerciële bemiddelingsbureaus het onderspit zouden delven als alleen de verhuurders moesten betalen. Die zouden dan een andere weg zoeken om hun ruimte aan de man te brengen. Maar nu het internet er is, zijn huurders gemakkelijker te vinden voor iedereen.

Volgens de ministers verbetert de positie van kamerhuurders omdat het onderscheid tussen huurders van kamers en huurders van andere woonruimtes verdwijnt. De laatste groep was al langer niet verplicht om bemiddelingskosten te betalen. Veel huurders weten dit echter niet, waardoor enkele bemiddelingsbureaus en makelaars hier een slaatje uit slaan.In de uitzending

Afgelopen maand besteedde Radar aandacht aan bemiddelingskosten voor huurwoningen. Deze kosten voor het huren van een zelfstandige woonruimte hoef je niet altijd te betalen. Radar heeft een stappenplan opgesteld hoe je deze courtage kunt terugvorderen.

Bron: ANP / De Telegraaf