Radar wint rechtszaak van makelaars en woningbemiddelaars

In de zaak die Robert Moszkowicz namens 12 makelaars en woningbemiddelaars heeft aangespannen tegen de consumentenrubriek Radar van AVROTROS heeft de rechter alle vorderingen afgewezen.

Volgens de rechter vonden de beweringen van de makelaars over de uitzending 'geen enkele steun' in de door AVROTROS overlegde transcriptie van de uitzending. De makelaars zijn veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Radar besteedde in april en oktober 2014 aandacht aan dubbele courtage: makelaars blijken geregeld zowel aan de verhuurder als aan de huurder van een woning bemiddelingskosten te vragen. De wet staat dit niet toe. Op zijn website stelde Radar een voorbeeldbrief ter beschikking om eventueel te veel betaalde courtage terug te vorderen.

'Niet bepaald spannend'

'We zijn blij met de uitspraak', zegt Antoinette Hertsenberg, eindredacteur en presentatrice van Radar, 'maar het was niet bepaald spannend. Eerlijk gezegd begrepen we deze zaak van Robert Moszcowicz niet zo goed. De wet is immers heel duidelijk over dubbele courtage: dat is gewoonweg niet toegestaan.'

De uitspraak is de zoveelste overwinning voor Radar. Rechtszaken tegen het consumentenprogramma, onder meer aangespannen door Turkse Hotels, Terre des Hommes (giro 555) , Memon (apparaat tegen celstress), Osteoporose Medisch Centrum en de stichting Loterijverlies zijn allemaal in het voordeel van Radar beslist.Lees meer over deze en andere zaken in 'Radar en de rechter'Lees ook: Radar en de Raad voor Journalistiek