Hogere energiekosten en statiegeld op flesjes: dit verandert allemaal op 1 juli
Zoals elk jaar worden per 1 juli de nodige wetten, tarieven en regels aangepast. Een kort overzicht van de belangrijkste veranderingen, per thema.
TARIEVEN
Statiegeld op flesjes
Ook op kleine plastic flesjes moet nu 15 cent statiegeld worden betaald. Winkels mogen wel nog voorraden van kleine flesjes opgebruiken waar dat niet op staat. Eind volgend jaar wordt ook voor blikjes statiegeld ingevoerd.
Belasting op pakje uit China
Bestel je weleens bij AliExpress of Wish? Voor artikelen onder 22 euro van een webshop buiten de EU betaal je voortaan eveneens btw.
Minder korting op alcohol
Twee flessen wijn voor de prijs van één, of een kratje bier gratis bij de aankoop van twee andere? Hoge kortingen op alcoholische dranken mogen van de aangescherpte alcoholwet niet meer. Winkels mogen voortaan nog hoogstens 25 procent korting geven.
Banken verlagen grens voor negatieve rente
Kleine spaarders krijgen iets meer bescherming. Verschillende grote banken verlagen de grens voor negatieve rente van 250.000 naar 100.000 euro.
WONEN
Bevriezing huurverhoging sociale woning
De jaarlijkse huurverhoging gaat dit jaar voor huurders van een sociale huurwoning niet door. De huren in de vrije sector mogen wel stijgen, maar dit keer met maximaal 2,4 procent.
Einde daltarief oude energiemeters
Wie nog een oudere energiemeter heeft, betaalt vanaf nu dag en nacht hetzelfde tarief voor stroom en dus niet meer een lager nachttarief. Hoeveel scheelt dat?
Energiekosten stijgen
Ook stijgen de variabele energietarieven van Nederlandse huishoudens met 25 procent ten opzichte van vorig jaar, dat moet uitkomen op zo'n 160 euro op jaarbasis.
Huis taxeren wordt duurder
De taxatie van een huis wordt (mogelijk honderden euro's) duurder. Ook wordt het taxatierapport complexer. De nieuwe Europese regels baren huiseigenaars zorgen.
Registratieplicht booking
Wie als particulier een vakantiekamer verhuurt via platformen als Airbnb, moet in Amsterdam en enkele andere gemeenten voortaan ook een registratienummer hebben (Wet Toeristische Verhuur).
WERKEN
Minimumloon en uitkeringen omhoog
Het wettelijke minimumloon gaat omhoog van 1685 naar 1701 euro per maand, op basis van een volledige werkweek. Ook de AOW stijgt, en andere uitkeringen die aan het minimumloon gekoppeld zijn.
Vakantiedagen 2020 vervallen
Heb je door de pandemie nog opgespaarde vakantiedagen van 2020? Die vervallen in juli. Dat geldt niet voor de extra, bovenwettelijke vakantiedagen.
SAMENLEVING
Einde Bel-me-niet Register: strengere regels voor telefoonreclame
De nieuwe Telecomunicatiewet moet ervoor zorgen dat ongewenste verkooptelefoontjes verdwijnen. Een bedrijf mag je alleen nog bellen als je een klant bent of als je expliciet toestemming voor telefonisch contact hebt gegeven. Dat maakt het Bel-me-niet Register overbodig. Ongewenste telemarketing wordt voortaan beboet.
Alcoholwet strenger voor minderjarigen
Wie in een café of restaurant een biertje of wijntje bestelt voor een minderjarige, kan daarvoor een boete krijgen. Voorheen was alleen de verkoper strafbaar. Ook de controles op naleving van de leeftijdsgrens bij de onlineverkoop van drank worden aangescherpt.
Rookruimtes verdwijnen
Rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen gaan dicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorginstellingen, sportverenigingen en culturele instellingen. Per 1 januari 2022 moeten ook bedrijven geheel rookvrij zijn.
Wegwerpplastic in de ban
Winkels mogen geen plastic borden, bestek, rietjes, roerstaafjes of wattenstaafjes meer inslaan vanaf 3 juli. Bestaande voorraden mogen nog wel worden verkocht.