Honderden niet erkende diploma’s uitgereikt: zo weet je of je diploma echt is

diploma.jpg

De NCOI, en andere particuliere opleidingsinstituten, zijn op het matje geroepen door demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf. Studenten hadden het idee kunnen hebben een officiële mastergraad te behalen, maar blijken in de praktijk een diploma te hebben dat niet erkend is. Hoe kan dit? En hoe weet je of je een erkende opleiding volgt? Radar zoekt het uit.

NCOI reikt 435 onrechtmatige mastergraden uit

Officiële diploma’s hebben een keurmerk van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Meerdere NCOI-diploma’s hebben dit keurmerk niet, terwijl studenten daar niet altijd van op de hoogte zijn. Volgens de Onderwijsinspectie suggereert de particuliere onderwijsinstelling wel dat de opleiding officieel erkend is. ‘Studenten waren als gevolg van deze voorlichting over de graadverlening onvoldoende in staat opleidingsmogelijkheden te vergelijken’, zo is te lezen in een openbare brief van minister Dijkgraaf aan het instituut.

De NCOI zou in totaal 435 onrechtmatige mastergraden hebben toegekend, onder de noemer ‘professional master’ of ‘executive master’, zo staat in de brief. Ook gebruikte de opleider onterecht de term ‘university’. Salta Group, de organisatie waaronder de instellingen vallen, laat weten dat de de internationale benaming voor een hogeschool met erkende bachelor- en masteropleidingen is 'University of' is, met daarachter de specifieke benaming van het domein.

Naast de NCOI worden ook andere particuliere opleidingsinstituten op de vingers getikt. Het gaat om onder andere NTI, LOI, Hogeschool Schoevers en Bestuursacademie Nederland.

Kun je zien of een opleiding erkend is?

Om nare verrassingen tegen te gaan, kun je als potentieel student gelukkig eenvoudig nagaan of een opleiding in het hoger onderwijs erkend is. Dit kun je nakijken in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) en bij de NVAO, zo staat op de site van Rijksoverheid.

Een woordvoerder van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geeft aan dat het CROHO je een goed beeld kan geven, maar geen volle zekerheid. “Over het algemeen is dat register heel goed bijgewerkt, maar het systeem is helaas niet 100 procent waterdicht. Er kan een keer een opleiding tussen staan die intussen toch niet meer erkend is. Het is toch de moeite waard om dat register te raadplegen, omdat het wel een goed beeld geeft.”

Wat als je écht zekerheid wilt?

Wat kun je dan wel doen voor volledige zekerheid? “Eigenlijk niet veel meer. Al helemaal in het huidige geval van particuliere opleidingen. Die geven je niet de volledige informatie waardoor je als potentieel student onzeker blijft. Je kunt het CROHO raadplegen en het onderwijsinstituut benaderen met de vraag. Meer kun je eigenlijk niet doen.”

Diploma checken? Dat kan bij DUO

Heb je al een diploma gehaald bij een particuliere onderwijsinstantie? Dan kun je dat diploma op echtheid laten controleren door DUO. “Alle diploma’s van instituten die geregistreerd zijn als volwaardig toegelaten onderwijsinstelling, zijn bij ons te checken. Dat kun je zelf doen. Dan weet je meteen of een diploma een NVAO-keurmerk heeft.’

Minister Dijkgraaf heeft het NCOI een boete opgelegd van 207.250 euro. Dit is de hoogst mogelijke bestuurlijke boete, zo schrijft de Volkskrant.

Reactie Salta Group

Alle onderwijsinstellingen waarover het gaat in dit artikel, vallen onder de Salta Group. Zij hebben gereageerd op dit nieuws. De reactie lees je hier.
 

Wil je meer lezen over onderwijs? Artikelen die wij hierover maken delen we in onze gratis nieuwsbrief. Meld je hier aan.

Bronnen: NOS, de Volkskrant, Rijksoverheid, DUO