Horeca vraagt geld voor toiletbezoek: mag dat?

toiletbezoek.jpg

Onderweg, en moet je even naar de wc? Winkeliers en horecagelegenheden vragen hier vaak geld voor, als je geen consumptie neemt. Mag wat wel? Radar zoekt het uit.

Toiletbezoek aan horeca: mag dat geld kosten?


50 cent betalen als je alleen even gebruik wilt maken van het toilet. Veel horecagelegenheden hanteren deze regel. Niet iedereen is hier blij mee en snapt dit, maar wat zegt de wet? 

Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat horecagelegenheden dit mogen doen. “Er is namelijk geen plicht om het toiletbezoek gratis te maken. De klant heeft dus de keuze; of betalen of geen gebruik maken van dat toilet.” 

De winkelier mag je bezoek aan de wc weigeren

Zijn de regels in winkels anders dan die voor horecazaken? Winkels moeten op basis van het Bouwbesluit toiletten in hun pand hebben. Het bouwbesluit is een wet waarin wordt beschreven wat de regels zijn als je een pand wilt bouwen, waaronder hoeveel toiletten er aanwezig moeten zijn. Het gaat hier wel om toiletten voor personeel, en dus niet om wc’s die ook voor klanten beschikbaar moeten zijn. Winkels zijn hier niet toe verplicht.

Vaak willen winkeliers liever ook geen klanten toelaten tot hun toiletten om veiligheidsredenen. Bijvoorbeeld omdat de toiletten meestal achter de winkel of in het magazijn zijn. Ook zijn de artikelen in het magazijn vaak niet beveiligd tegen diefstal en zijn er ook geen beveiligingscamera's, waardoor het moeilijk is om daar toezicht op te houden.

Wat als je een medisch bewijs toont?

Mensen die door één of meerdere ziektes stelselmatig plas- en ontlastingsproblemen ondervinden, kunnen een medisch bewijs of een toiletpas aanvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met diabetes, darm of blaaskanker, een stoma, nierfalen en mensen met prostaatproblemen. 

Hoewel je met zo'n medische pas waarschijnlijk minder snel geweigerd wordt, is het nog steeds geen garantie dat je van elk toilet gebruik kunt maken. 

Buiten het dichtbijzijnste toilet vinden

Kun jij niet altijd een openbaar toilet vinden als je bijvoorbeeld aan het winkelen bent? Er is een gratis app voor op je mobiele telefoon, waarmee je kunt zien waar de dichtstbijzijnde semi-openbare toiletten zijn. Deze app heet HogeNood. Je ziet hier ook meteen of een toiletbezoek geld kost en of de wc rolstoeltoegankelijk is.