Huidkanker opsporen met een app de toekomst? 'Durf innovatie plek te geven'
Huidkanker opsporen met een app, volgens hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van het Erasmus MC in Rotterdam is het de toekomst. Met SkinVision kun je met een simpele foto van een twijfelachtig plekje op je huid al een beoordeling krijgen of het verstandig is om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hoewel sommige zorgverzekeraars het gebruik van de app al vergoeden, zijn de meningen van dermatologen nog verdeeld.
Afgelopen vrijdag schreef de Volkskrant over de twijfels van verschillende dermatologen bij het landelijk gebruik van SkinVision. De onderzoeken naar de effectiviteit van de app bleken niet volledig betrouwbaar te zijn, aangezien deze werden gesponsord door SkinVision zelf. Het Erasmus MC deelde deze mening en startte daarom in samenwerking met het Albert Schweitzerziekenhuis halverwege 2021 zijn eigen onderzoek.
Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van foto’s van vijftienhonderd patiënten en zeshonderd pathologieverslagen. 'Dat is de keiharde gouden standaard: je hebt het niet over wat denkt de dermatoloog, maar over wat zegt de patholoog,' aldus Tamar Nijsten. Uit het onderzoek berekenden de onderzoekers een sensitiviteit, de hoeveelheid positieve uitkomsten, van ongeveer 85 procent en een specificiteit, de hoeveelheid correcte uitkomsten, van ongeveer 75 procent.
Augmented intelligence om het systeem slimmer te maken
Belangrijk bij het gebruik van een app als SkinVision is volgens Nijsten de discussie over dat je geen kankers wil missen. Om dat zoveel mogelijk te bereiken moet de sensitiviteit van zo’n app goed hoog zijn, maar, zegt Nijsten, 'hoe beter je je best doet om niks te missen, hoe groter de kans is dat je valspositieven krijgt.' Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat de app in ongeveer een kwart van de positieve gevallen loos alarm geeft. Gebruikers van de app worden dan dus kerngezond naar de huisarts gestuurd.
Een manier om de druk op de huisarts te verlichten, is volgens Nijsten het invoeren van een menselijke tussenstap. Wanneer de app dan een zogenaamde ‘rode rating’ geeft, moet deze ook nog worden beoordeeld door een dermatoloog voor er een definitieve beoordeling komt. Door dit gebruik van augmented intelligence kan de specificiteit opgedreven worden.
Normaal gesproken is augmented intelligence een manier om de intelligentie van de mens te verhogen, maar omdat nu de mens, de arts, op de tweede plaats komt, krijg je een verslimming van het AI-algoritmeTamar Nijsten, hoogleraar dermatologie Erasmus MC
Samenwerking tussen zorgverzekeraars en wetenschappelijk onderzoek
De experts uitten in De Volkskrant vooral hun kritiek op het feit dat SkinVision door veel zorgverzekeraars wordt aangeraden en ook vergoed. Nijsten ziet in de samenwerking met zorgverzekeraars echter voordelen: 'Ik ben blij dat we in Nederland zorgverzekeraars hebben die innovatie een plek durven geven. Er zijn wel nog een aantal belangrijke onderzoeksvragen niet beantwoord, je zou de resultaten van het gebruik van zo’n app dus eigenlijk willen monitoren.'
'Zorgverzekeraars willen implementeren, wetenschappers willen valideren'
Met een aantal zorgverzekeraars is het Erasmus MC die samenwerking al aangegaan. CZ heeft SkinVision al in het basispakket zitten, DSW heeft zijn verzekerden opgeroepen mee te werken aan het onderzoek naar de app en met VGZ is het academisch ziekenhuis in gesprek. Helemaal oneens met zijn collega’s is Nijsten het niet. In zijn ideale wereld zou hij nog twee of drie jaar onderzoek doen naar SkinVision, maar innovatie moet ook ruimte krijgen.
'Wetenschappers leven in een hele trage wereld. Zorgverzekeraars hebben veel minder tijd. Zij denken aan het implementeren, wij zijn nog meer aan het valideren. Ergens moet je daarin een compromis zoeken, dus van ons uit de academie de vraag: 'Mooi dat dit kan, mooi dat er een vergoeding tegenover staat, maar laten we alsjeblieft de handen ineen slaan om er ook wetenschappelijk onderzoek aan te verbinden. Zo kunnen we samen evalueren of dit écht de weg vooruit is.''