Huisartsen ondertekenen Integraal Zorgakkoord: dit betekent het voor jou

Huisarts consult-ANP-423406748.jpg

Huisartsen hebben alsnog besloten het Integraal Zorgakkoord (IZA) te ondertekenen. Tot nu toe talmden de artsen daar nog mee, omdat ze niet zo geloofden dat ze de zo gewenste extra tijd voor hun patiënten zouden krijgen en evenmin geloof hadden in de financiering daarvan. In september ondertekenden elf andere zorgpartijen het akkoord al.

In het zorgakkoord staat dat er plannen zijn om iets veranderen in de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg. Dit moet naast de verhoging en differentiatie onder andere gebeuren door meer samenwerking tussen medische instanties.

Digitale gegevensuitwisseling

De samenwerking tussen sociaal domein, huisartsen en ggz, moet beter worden en patiënten zullen eerder naar andere instanties worden gestuurd. Ook staat er in het zorgakkoord dat de gegevensuitwisseling beter moet gaan door digitalisering.

Twee van de tien

De ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stemde dinsdagavond in met de ondertekening. Een woordvoerder laat weten dat concrete invulling van twee van de tien punten die de huisartsen geregeld wilden zien, ze over de streep heeft getrokken.

Extra tarieven en tijd voor patiënten

Het gaat dan om de verhoging en differentiatie van tarieven voor de avond-, nacht- en weekendzorg. Dat moet ervoor zorgen dat het voor meer huisartsen aantrekkelijker wordt om deze diensten te doen. Net als de gewenste extra tijd voor patiënten.

Regionale samenwerking

Er moet ook betere regionale samenwerking komen. De concentratie en verspreiding van medische specialistische zorg moet versneld worden. Dit betekent dat er dichtbij huis wordt gezocht  als dat kan en dat patiënten anders naar gespecialiseerde zorg verder weg worden gestuurd.

Goed, toegankelijk en betaalbaar

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staan allemaal voornemens om de zorg voor de toekomst volgens de overheid ‘goed, toegankelijk en betaalbaar’ te houden. Woensdag wordt het akkoord ondertekend, aldus het ministerie van VWS.

'Eerste, goede stap'

‘Met deze overtuigende ja kunnen we nu als huisartsen samen verder. Met alle leden, ook de bezorgde en kritische. We beseffen dat dit pas de eerste, goede stap is’, aldus LHV-vicevoorzitter Aard Verdaasdonk. ‘Samen met alle IZA-partijen kunnen we nu verder werken aan vertrouwen en aan de noodzakelijke oplossingen voor de huisartsenzorg.’

Bron: ANP, Rijksoverheid