Huishoudens lopen ten minste 350 euro per jaar mis door niet te beleggen

24032022-beleggen-huishoudens.jpg

Hoewel sparen nauwelijks nog iets oplevert, is beleggen voor veel huishoudens nog een brug te ver. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft hier genoeg financiële ruimte voor, maar houdt dat geld toch op de spaarrekening. En dat terwijl een stap op de beurs in driekwart van de gevallen meer oplevert dan het geld op een spaarrekening te parkeren, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarover De Telegraaf bericht.

In Nederland belegt ongeveer een kwart van de huishoudens. Van de 5 miljoen die dat niet doen, hebben er 3,1 miljoen wel genoeg geld om die stap te wagen, concludeert de AFM in het onderzoek. Dat is wel na aftrek van een financiële buffer van ongeveer €20.000, bedoeld om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te vervangen of de auto te laten repareren.

In driekwart van de gevallen meer rendement dan bij een spaarrekening

De toezichthouder heeft berekend wat het had opgeleverd als die huishoudens hun geld wel hadden belegd. In driekwart van de gevallen was dat meer geweest dan het geld op een spaarrekening laten staan. Hoe meer er belegd wordt, hoe hoger de opbrengst. Zo zou een huishouden met minder dan 5.000 euro belegd zo’n 350 euro per jaar eruit kunnen halen. Voor wie een bedrag van 5.000 tot 15.000 euro te beleggen had, haalde daar jaarlijks zo’n 850 euro aan rendement op. 

Of je gaat beleggen ligt aan hoeveel risico je wilt en kunt nemen

Dat er zulke positieve winsten uit gehaald kunnen worden, betekent volgens een AFM-onderzoeker niet dat iedereen die dat kan moet gaan beleggen. ‘Dat hangt af van hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Wie net een huis heeft gekocht, zal liever een grotere buffer achter de hand houden bijvoorbeeld. Dit onderzoek betekent ook niet dat de kans op een positief rendement altijd 75% is. Maar we zien wel dat het voor een meerderheid van de huishoudens positief uitvalt.’

Zo’n elf procent van de huishoudens belegt wel, maar heeft daar eigenlijk niet het geld voor. Bij een financiële tegenvaller hebben zij dus geen buffer om op te steunen. 

Bron: De Telegraaf