'Huren stijgen harder dan huizenprijzen'

huurhuis.jpg

De huurprijzen in de vrije sector zijn de afgelopen drie jaar sterker gestegen dan de prijzen van koopwoningen.

Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarsvereniging NVM en Ortec Finance dat dinsdag is gepubliceerd.

Met de sterkere stijging van de huren ten opzichte van de huizenprijzen is sprake van een duidelijke verandering ten opzichte van eerdere jaren. Tot 2013 waren prijsveranderingen op de huurmarkt juist minder groot dan op de koopmarkt, aldus de onderzoekers. Overigens bleef de ontwikkeling van de huurprijzen in de periode van 2005 tot en met 2015 achter bij de inflatie, de graadmeter voor de stijging van het algemene prijspeil.

Slecht nieuws voor consumenten

'De bovenmatige prijsstijging is slecht nieuws voor consumenten die, om uiteenlopende redenen, zijn aangewezen op de vrije huurmarkt', zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma. 'Daar komt bij dat het aanbod in dit huursegment nog steeds te wensen overlaat.'

Locatie, omvang en onderhoud

Voor huurprijzen blijkt vooral locatie van groot belang. Zo zijn verder volledig vergelijkbare huurhuizen in Amsterdam in de vrije sector 70 procent duurder dan het gemiddelde voor de rest van het land. Verder spelen omvang en onderhoud een rol. Een 10 procent grotere woning levert 7 procent meer huur op dan een verder vergelijkbaar huis. De huur van een goed onderhouden huis is ruim een kwart hoger dan die van een slecht onderhouden woning.

De gemiddelde huurprijs van een zogeheten geliberaliseerde woning in Nederland is 1244 euro per maand. De huren zijn het hoogst in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland, waar ze in de periode 2005 tot en met 2015 gemiddeld uitkwamen op 1107 tot 1429 euro per maand. In alle andere provincies bleef de huur in doorsnee lager dan 1000 euro.

Bron: ANP