Senaat akkoord met wijzigingen huurmarkt

huur134_780.jpg

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met de plannen van woonminister Stef Blok voor meer doorstroming op de (sociale) huurmarkt.

Er blijven wel zorgen, onder meer over het aantal huizen voor de middengroepen. SP, GroenLinks, PVV en de Partij voor de Dieren stemden tegen, onder meer omdat er in hun ogen nog te veel te hoge huurstijgingen mogelijk zijn.

Scheefwonen

Blok wil dat mensen niet zo vaak meer in een huurhuis blijven hangen dat te groot of te goedkoop voor ze is en dat ze plaatsmaken voor anderen bij wie hun huis beter past. Ook moeten de verschillen in prijs voor oude en nieuwe huurders van een soortgelijk huis kleiner worden. Blok wil eigenaren ook stimuleren woonruimte te verhuren door bepaalde mogelijkheden voor tijdelijke contracten.

Huurders van een huis dat te goedkoop voor ze is, scheefwoners met meer dan 39.000 euro aan gezamenlijk inkomen, kunnen vanaf volgend jaar nog steeds een huurverhoging krijgen van 4 procent plus inflatie. Scheefwonende gepensioneerden en scheefwonende gezinnen vanaf vier leden hoeven echter niet bang te zijn voor deze verhoging. Hoe die gezinnen zijn samengesteld, doet er niet toe.

Huurders die in een huis zitten dat wel erg mooi is voor wat ze nu betalen, kunnen te maken krijgen met een huurverhoging tot 2,5 procent boven inflatie. De huurprijzen voor nieuwe huurders stijgen minder snel, zo is de bedoeling.

Huurcontracten

Huurcontracten tot twee jaar worden mogelijk. Tijdelijke huurcontracten voor vijf jaar in onzelfstandige woningen voor jongeren tot en met 27 jaar mogen ook worden aangeboden.

Nederland heeft 2,6 miljoen sociale huurhuizen. Die mogen bij tekening van het huurcontract maximaal 710 euro aan kale huur kosten.

Bron: ANP