Huurauto op vakantie? Lees onze elf tips!

780x439_huurauto2_27052017.jpg

De zomer staat voor de deur, het vakantiegeld is gestort en dat betekent voor veel mensen dat de vakantie weer geboekt gaat worden. Waar ga je naartoe deze zomer? Vlieg je naar een verre bestemming of gewoon lekker binnen Nederland of Europa? Dan kan een huurauto handig zijn. We hebben elf tips op een rijtje gezet waar je op moet letten.

Je kan natuurlijk een pakketreis boeken waarbij je huurauto, vlucht en hotel helemaal geregeld zijn. Veel avontuurlijker, leuker en vaak ook goedkoper is het om dat allemaal los te boeken. Dan heb je meer keus, meer flexibiliteit en hou je de touwtjes in eigen handen. Een huurauto is voor veel consumenten een enorme zoektocht in een dichtgegroeid bos, dus hoe rij je zorgeloos met een mooie auto bij de verhuurder weg?

Torenhoge afschrijving

Dick Cos huurde via Rentalcars.com een auto bij Thrifty op IJsland. Door een windstoot van zand en as waren zijn (en die van 37 andere auto's op de parkeerplaats) autoruiten gesprongen en was er lakschade. Kosten: 12.500 euro. Tussenpersoon Rentalcars.com claimt direct een bedrag van 8600 euro op zijn creditcard. Dat kon doordat Dick een hoog positief saldo op zijn creditcard had om de vakantie kunnen betale. Dat er zoveel wordt afgeschreven is opmerkelijk, want Dick heeft bij het boeken van de huurauto zich extra goed verzekerd door het 'volledige beschermingsproduct' bij te boeken. Daarmee is zijn eigen risico 2300 euro die hij bij eventuele schade na de huurtermijn terug kan vragen. In de voorwaarden staat dat schade aan de buitenkant van de auto gedekt is, ook aan de ramen.

Cos neemt tijdens zijn vakantie meteen al contact op met Rentalcars.com als hij ziet dat er zo'n hoog bedrag is afgeschreven. De tussenpersoon geeft aan dat Cos na de huurperiode zijn claim kan indienen. 'Daar onze rekening was geplunderd heeft onze familie gezorgd dat we geld kregen voor de rest van de vakantie.' Verhuurder Thrifty geeft aan dat schade door zand en as niet gedekt is en berekent dat door aan Rentalcars.com. Doordat Rentalcars.com als tussenpersoon fungeert, waar je dus boekt, zou die niet meer dan 2300 euro moeten incasseren. Dat volgens Thrifty dergelijke schade niet gedekt is, staat nergens bij Rentalcars.com volgens Cos: 'Rentalcars.com vermeldt dat niet in hun voorwaarden, deze voorwaarden zijn in het Nederlands.'

Oplossing

Wekenlang beklaagt Cos zich bij Rentalcars.com. Op 18 april boekt de verhuurwebsite 650 euro over. De resterende bijna achtduizend euro volgt acht dagen later, op 26 april. Cos gaat niet meer boeken bij dit soort tussenpersonen.

Creditcard nodig voor autohuur

Vrijwel altijd heb je een creditcard nodig als je een auto huurt in het buitenland. Het maakt niet uit of je de boeking vooraf in Nederland doet rechtstreeks bij de verhuurder of een tussenpartij zoals Expedia, Rentalcars.com, AutoEurope of Sunny Cars. De creditcard is een waarborg voor de verhuurder als er schade ontstaat, als er verkeersboetes binnenkomen, de eventuele borg en het eigen risico. Een creditcard kost tussen de 12,95 en 36,50 euro. Opgelet: prepaid creditcards worden voor huurauto's nagenoeg nergens geaccepteerd.

Mag je met meerdere mensen rijden?

Dat is wel heel handig als je van plan bent om veel kilometers te maken. Je hoeft dan niet urenlang zelf te rijden. Je kan één of meerdere extra bestuurders vaak bij boeking al doorgeven. Afhankelijk van waar je boekt is dat gratis of kost dat een paar euro per dag. Soms zijn er ook pakketten waarbij je meerdere extra bestuurders krijgt.

Eigen risico verschilt per land

Hoeveel eigen risico je hebt is niet in één antwoord te vertellen. Dit is namelijk afhankelijk per land. Je leest alles over het eigen risico bij de huurvoorwaarden die staan bij het tarief als je huurprijzen vergelijkt. Voor Amerika is er geen eigen risico voor Europeanen. Dat is wettelijk zo geregeld. Voor Australië kan het eigen risico oplopen tot enkele duizenden dollars, maar dit kan je afkopen door bijvoorbeeld te huren via een all-inclusive bemiddelaar als Sunny Cars. Heb je vooraf geboekt en heb je geen eigen risico? Laat je dan niet om de tuin leiden bij de balie als je de auto ophaalt. Men probeert je dan vaak alsnog een afkoopsom voor die 'excess' aan te smeren. Let op: het kan wel zijn dat als je boekt via een tussenpersoon, je bij schade je eigen risico moet voorschieten tot een bepaald bedrag. In het geval van Dick Cos was dat dus 2300 euro, alles daarboven wordt betaald door de tussenpersoon. Dat voorgeschoten bedrag krijg je later weer terug.

Borg krijg je weer terug

Een borg is wat anders dan een eigen risico. Sommige verhuurders hanteren een borg die kan oplopen tot een paar honderd euro. Meestal wordt de borg als reservering op je creditcard geboekt. Als je je auto zonder schade weer ingeleverd hebt krijg je die weer terug, dat betekent dat de reservering opgeheven wordt.

Internationaal Rijbewijs

Het Internationaal Rijbewijs is een vertaling van je huidige rijbewijs, maar dan in meerdere talen. Ons rijbewijs is standaard al in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Voor anderstalige landen kan het nuttig zijn om bij de ANWB te informeren of je een Internationaal Rijbewijs nodig hebt. De ANWB is enige instantie die dat document mag uitgeven. Het IR kost 18,95 euro en is een jaar geldig.

Wat te doen bij schade?

Mocht je schade rijden of een ongeluk krijgen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder. Die kan je informeren wat voor jou de consequenties zijn. Bel in het geval van een ongeluk ook altijd de lokale hulpdiensten. Bij technische problemen kan de verhuurder je begeleiden naar een garage of een andere huurauto leveren. De verhuurder is bij technische mankementen altijd verantwoordelijk voor het regelen van een oplossing. 

Tips

Radar zet een aantal handige tips op een rij waar je op moet letten bij het huren van een auto in het buitenland.

 • Huur niet te klein! Ga je lekker de bergen in? Neem dan geen te kleine auto! Kleine auto's zijn goedkoop om te huren, maar als je er de berg niet mee opkomt, dan heb je er niets aan. Daarnaast heb je met een grotere auto ook meer 'leefruimte' voor jezelf, je passagier(s) en bagage.
 • Lees het huurcontract! Weet wat je huurt, wat je betaalt, wat de voorwaarden zijn, welke verzekeringen inclusief zijn en welke niet, of je landsgrenzen mag passeren en hoeveel kilometer je mag rijden. Bij de meeste verhuurders mag je een onbeperkte hoeveelheid kilometers maken, maar dat is niet altijd zo. Let hier ook op bij het boeken van je huurauto.
 • Check regelmatig de tarieven bij tussenpersonen en de verhuurbedrijven zelf. De prijzen fluctueren namelijk dagelijks en het kan best zijn dat je ineens honderden euro's kan besparen. Let ook op flash sales op fora. Zo hadden verhuurders Alamo en National in 2013 en 2016 flash sales waarbij je voor nog geen tweehonderd dollar een paar weken in een grote SUV kon rijden.
 • Neem geen navigatiesysteem van de verhuurder! Die zijn namelijk zo duur, dat je aan het eind van je huurperiode dat navigatiesysteem al meer dan eens hebt afbetaald. Je kan dan nog veel beter ter plekke je eigen navigatiesysteem kopen of je eigen kastje meenemen. Of: kijk of er niet standaard een ingebouwd navigatiesysteem in de auto zit. Anders kan je ook nog een navigatie-app op je smartphone installeren. Offline navigeren kost je namelijk geen data, mits je van tevoren de juiste kaart geïnstalleerd hebt. In dit artikel lees je hoe je dat doet of bekijk hier een overzicht van de meestgebruikte navigatie-apps.
 • Kijk goed wanneer je je auto eigenlijk huurt. Als je bijvoorbeeld om 13:30 je auto ophaalt en om 17:00 weer inlevert, dan kost je dat een volle dag huur. Je kan er ook voor kiezen om je vluchten hier op aan te passen, afhankelijk van het prijsverschil.
 • Zelf aftanken? Altijd doen! Scheelt namelijk veel geld. Het klinkt namelijk heel verleidelijk om je auto leeg in te leveren bij de verhuurder, maar in vrijwel alle gevallen betaal je veel geld dat zij jouw tank gaan vullen. De tarieven voor benzine liggen namelijk een stuk hoger dan de pomp waar je zelf langs kan rijden. Let er overigens ook op dat de benzinepomp die op het vliegveld zit, vlakbij de verhuurmaatschappijen, vrijwel altijd duurder is dan iets verderop.
 • Controleer de auto op schade en maak foto's of een filmpje voordat je bij de verhuurder wegrijdt. Doe dit nogmaals als je de auto weer inlevert. Niets is vervelender om eenmaal thuis een gepeperde rekening te krijgen.
 • Boek je auto vooraf en in Nederland, want dat is vrijwel altijd goedkoper. Heel sporadisch heeft een verhuurder een lage 'walk-up-rate', maar dat zal alleen worden aangeboden als er weinig klandizie en veel aanbod is.
 • Je kan maar beter goed verzekerd zijn. Belangrijk is dat er een CDW-verzekering bij je huurpakket inbegrepen is, dit staat voor Collision Damage Waiver. Dat is een cascoverzekering die de aansprakelijkheid voor schade aan je auto beperkt. Er is ook nog een Super Collision Damage Waiver waarbij je een heel laag of zelf geen eigen risico hebt. Ook belangrijk is de Additional Liability Insurance (ALI), Liability Insurance Supplement (LIS) of Supplemental Liability Insurance (SLI). Deze termen staan allemaal voor hetzelfde: je verhoogt de WA-dekking tot een bepaald maximum bedrag. De ANWB heeft allerlei termen op een rijtje gezet die je op je huurcontract kan tegenkomen.
 • Boek je via een tussenpersoon? Voorkom dan dat je je dubbel verzekert als je de auto ophaalt. Bij de balie proberen ze je vaak nog allerlei verzekeringen aan te praten die je al hebt of helemaal niet nodig hebt. Dat doen ze, omdat de baliemedewerker commissie krijgt over de verkopen. Bij verhuurder Alamo kan je in Amerika kiezen voor 'Skip the Counter' waarbij je van tevoren online alle papierwerk invult en direct kan doorlopen naar de garage. National heeft een soortgelijke optie als je lid wordt van de Emerald Club en een middenklasse auto huurt. Dan mag je meteen doorlopen naar de garage.
 • Huur je op de luchthaven of bij een stadskantoor? Veel autoverhuurders hebben zowel op de luchthaven als in de stad mogelijkheden om je auto op te halen. In de stad klinkt verleidelijk, maar daar is het aanbod vaak beperkt waardoor je net die ene auto meekrijgt waar je liever niet in wil rijden. Op de luchthaven is veel meer keus, als je al zelf je auto mag kiezen overigens, maar kan het wel zijn dat de tarieven iets hoger liggen.