Nederlanders betalen fors meer voor huurauto dan buitenlanders

autoverhuur-vliegveld-150617.jpg

Nederlanders die op Schiphol een auto willen huren, betalen voor hun huurauto met regelmaat fors meer dan buitenlanders. Dit blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad.

Uit het onderzoek blijkt dat je vooral veel meer betaalt bij een langere huurperiode. Als je twee dagen een Peugeot wilt huren via de website van Ryanair, betaal je als Nederlander 150 euro, terwijl een Deen voor diezelfde auto 115 euro kwijt is. Bij auto's uit een duurder segment is het verschil nog groter. Een Jaguar huur je als Nederlander voor ruim 310 euro per dag, terwijl een Deen hier maximaal 230 euro voor betaalt.

Ook bepaalt je afkomst welke auto voor jou de goedkoopste optie is. Op Schiphol is de Toyota Aygo meestal de goedkoopste keuze (17 euro per dag), behalve als je uit Nederland, België of het Midden-Oosten komt. Dan is ineens de Toyota Yaris voor 20 euro per dag de goedkoopste keuze.

Europese Commissie: 'Stoppen met prijsdiscriminatie'

In 2014 gaf de Europese Commissie al aan dat deze prijsdiscriminatie ongewenst was en werden bedrijven opgeroepen om te stoppen met dergelijke praktijken. Een deel van de verhuurbedrijven luisterde hiernaar, maar Dollar, Greenmotion, Firefly, Budget en OK Rent a Car maken zich er nog steeds schuldig aan.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat aan het AD weten de praktijken te betreuren: 'Het is een van de kernwaarden van de Europese Unie dat niemand gediscrimineerd wordt op basis van zijn nationaliteit of woonplaats.'

Lokale marktomstandigheden

Verhuurbedrijf Budget kan het verschil niet verklaren en geeft aan dat het mogelijk te maken heeft met wisselkoersverschillen en het verschil in lokale lasten. Het moederbedrijf van Dollar, Hertz, is het niet eens met de kritiek: 'Prijsvariaties op verschillende websites zijn ingegeven door de lokale marktomstandigheden.'

Elf tips voor een huurauto op vakantie

Radar besteedde eerder in een radio-uitzending aandacht aan het huren van een auto op je vakantie. Lees ook de elf tips voor de optimale huurauto.

Bron: Algemeen Dagblad