Huurbazen creëren onveilige situaties voor 1 op 5 jonge huurders

lekkage huurbaas.jpg

Jonge huurders maken vaak onveilige situaties mee door hun huisbaas. Een kleine meerderheid, 54 procent, vindt dat hun huurbaas misbruik maakt van het gebrek aan woningen, maar ze durven er niks van te zeggen. Een kwart, 27 procent, vreest dat ze hun huis verliezen. 

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+, onder 2150 jongeren van 16 tot en met 34 jaar oud, waaronder 637 die een woning van een huisbaas huren. 

Geen reparaties

Van de ondervraagde huurders met een huisbaas zegt 43 procent dat de huurbaas weigert onderhoud te plegen aan hun woning. 29 procent geeft aan dat er geen reparaties worden uitgevoerd in huis. Bij 20 procent kwam hun huisbaas ongevraagd hun woning binnen. 

Sommige ondervraagde geven aan dat hun huurbaas verder gaat. Bij twaalf procent werd de huurbaas verbaal en bij zeven procent fysiek agressief. Vooral vrouwen hebben last van onveilige situaties. Één op de vijf vrouwen kreeg seksueel getinte opmerkingen.  

Wet voor aanpak foute verhuurders

De Woonbond wil dat de politiek haast maakt met een wetsvoorstel over goed verhuurderschap. Die wet maakt het gemeenten mogelijk om foute verhuurders aan te pakken. 

Commerciële huursector

De Woonbond zegt de verhalen uit de commerciële huursector te herkennen. Als de nieuwe wet over goed verhuurderschap er is, kunnen gemeenten foute verhuurders bijvoorbeeld beboeten, verhuurvergunningen intrekken of het beheer van de huurwoning overnemen.

De commerciële huursector telt inmiddels ruim een miljoen woningen, stelt de Woonbond. Directeur Zeno Winkels: ‘Vooral jonge huurders huren in deze markt, omdat ze tegen lange wachttijden of inkomensgrenzen aanlopen bij de sociale huur en een koopwoning vaak onbetaalbaar is. Het is hoog tijd om de bescherming van deze grote groep huurders serieus te gaan nemen.’

Bron: EENVANDAAG/ANP