Huurverlaging: wanneer heb je hier recht op en hoe vraag je het aan?
Eerder deze maand kreeg iemand in Amsterdam 1855 euro korting op zijn kamerhuur. De Huurcommissie verlaagde zijn huur van 1950 euro per maand naar 95 euro per maand. Wanneer heb je recht op huurverlaging? En hoe vraag je het aan? Radar zet het voor je op een rij.
Wanneer is je huur te hoog?
Als je in een sociale huurwoning woont, zijn er verschillende redenen om huurverlaging aan te vragen. Om te beginnen kun je verlaging aanvragen wanneer je huur te hoog is.
Via de Huurprijscheck van de Huurcommissie kun je controleren hoeveel huur jij maximaal zou moeten betalen voor je woning. Betaal je meer dan dit? Dan kun je jouw verhuurder om huurverlaging vragen. Als hij of zij daar niet in meegaat, kun je de Huurcommissie inschakelen.
Je inkomen is gedaald na inkomensafhankelijke huurverhoging
Als je een hoger middeninkomen of hoog inkomen hebt, mag je verhuurder de huur van jouw sociale huurwoning met een groter bedrag verhogen dan wanneer je een laag inkomen hebt. Dit heet de inkomensafhankelijke huurverhoging.
Heb jij zo’n huurverhoging gehad en is je inkomen daarna gedaald? Dan kun je jouw verhuurder vragen deze verhoging terug te draaien en huurkorting te geven. Hij of zij is hier echter niet toe verplicht.
Je woning heeft onderhoudsgebreken
Als je sociale huurwoning woning onderhoudsgebreken zoals lekkage, schimmel of houtrot heeft, moet jouw verhuurder dit repareren. Als hij of zij dit niet doet, kun je naar de Huurcommissie stappen. Als de gebreken ernstig genoeg zijn, oordeelt deze commissie dat je huur verlaagd moet worden.
Je hebt een laag inkomen
Ook voor mensen met een laag inkomen is een huurverlaging mogelijk. Hiervoor je inkomen lager zijn dan:
Ook moet je jouw woning al huren vanaf 1 maart 2023 of eerder, moet je meer dan 577,91 euro kale huur per maand aan huur betalen en mag je nog geen huurverlaging voor lage inkomens gehad hebben.
Zo vraag je huurverlaging voor een laag inkomen aan
Als je jouw woningcorporatie om huurverlaging vraagt, moet je de volgende dingen meesturen:
- Een ondertekende verklaring over je huishouden met daarin het totaal aantal personen, het aantal inwonende kinderen en de leeftijd van die kinderen.
- Een bewijs van je bruto inkomen over de afgelopen 6 maanden van alle bewoners behalve inwonende kinderen tot 27 jaar. Denk hierbij aan salarisstroken, een overzicht van je uitkering en een verklaring van je boekhouders als je zzp’er bent.
Als je verhuurder hier niet in meegaat, kun je naar de Huurcommissie stappen.
Huurverlaging in de vrije sector?
Als je een woning in de vrije sector huurt, heb je minder mogelijkheden om huurverlaging aan te vragen. Er is hier namelijk geen maximale huur en je kunt niet bij de Huurcommissie aankloppen bij gebreken.
Je kunt jouw verhuurder wel om verlaging vragen, maar hij of zij hoeft hier niet in mee te gaan.
Bronnen: Rijksoverheid, de Huurcommissie