background branding

Lift kapot: hoe snel moet dit opgelost worden? En heb je recht op huurverlaging?

Lift.jpg

Wie in een flat of appartementencomplex woont heeft het vast weleens meegemaakt: de lift die (langere tijd) defect is. Binnen welke termijn moet dit worden opgelost? En kun je huurverlaging krijgen? Radar belt de Woonbond. 

Wie moet zorgen dat de lift gemaakt wordt?

Maar eerst: wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het repareren van de lift? Mathijs ten Broeke, woordvoerder van de Woonbond, is hier heel duidelijk in: dat is de beheerder van het pand. In eerste instantie moet je dus bij je verhuurder aankloppen als de lift defect is, want hij of zij moet het gebrek verhelpen.

Binnen welke termijn moet de lift gemaakt worden?

Hoelang het mag duren voordat de lift gemaakt wordt, is volgens Ten Broeke niet wettelijk vastgelegd. “Het draait hierbij om redelijkheid”, legt hij uit. Geeft de verhuurder bijvoorbeeld aan dat het iets langer duurt, omdat de reparateur te maken heeft met personeelstekort? Dan is dat best redelijk en zul je hier genoegen mee moeten nemen. 

“Het wordt onredelijk als het onduidelijk blijft wanneer de lift gemaakt wordt of als de beheerder van het pand het probleem wegwuift”, vertelt Ten Broeke.  

Wat kun je dan doen?

In zo’n geval kun je volgens hem twee dingen doen. Om te beginnen kunnen bewoners zelf iemand inschakelen om de lift te repareren. Deze kosten kunnen ze vervolgens doorsturen naar de verhuurder. “Dat is een optie, maar daarmee neem je als bewoner wel een risico." 

Huurders kunnen ook een gebrekenprocedure starten bij de Huurcommissie. Zij oordelen dan over de ernst van het gebrek en kunnen bijvoorbeeld bepalen dat de huur verlaagd moet worden. 

Huurverlaging tot 40 procent mogelijk

In het gebrekenboek van de Huurcommissie staan alle gebreken waarbij tijdelijke huurverlaging mogelijk is. 'Het veelvuldig voorkomen van ernstige storingen aan de liftinstallaties als gevolg van ouderdom of technische gebreken' wordt hierin ook genoemd. 

Voor klachten hierover kan de huurprijs worden verlaagd tot 40 procent van de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. 

Meer over