In advertentiefraude getrapt? Dit kun je doen

Advertentiefraude.jpg

In de uitzending van maandag 16 oktober besteedt Radar aandacht aan advertentiefraude. Bedrijven worden gebeld met een aanbod om gratis te adverteren, maar krijgen vervolgens toch een rekening toegestuurd. Hoe zit dit? En kun je er nog onderuit? Radar zoekt het uit. 

Wat is advertentiefraude?

Radar ontving allerlei klachten met allemaal hetzelfde verhaal: kleine bedrijven of zzp’ers die onlangs in een lokale krant hebben geadverteerd worden gebeld met het aanbod om gratis of voor heel weinig geld nog een keer te adverteren. Bij advertentiefraude wordt je dan alleen niet gebeld door de lokale krant waar je hebt geadverteerd, maar door een bedrijf. 

Dit bedrijf stuurt vervolgens een mail of brief met het verzoek om je bedrijfsgegevens te controleren en het ondertekend terug te sturen. Via je handtekening blijk je akkoord te zijn gegaan met een overeenkomst die je geld kost. Als je de factuur die hierop volgt niet snel betaalt, dreigt het bedrijf met een incassobureau. 

Kun je er nog onderuit?

Advertentiefraude is volgens de wet strafbaar. Heb jij een factuur ontvangen van een advertentiebureau en achteraf het gevoel te zijn misleid? Dan raadt de politie aan deze factuur niet te betalen. Je moet het advertentiebureau dan wel laten weten dat je het niet eens bent met de eis en waarom.

Verder adviseert de politie om dit verweer altijd via aangetekende post of aangetekende mail te versturen zodat je kunt aantonen dat je moeite hebt gedaan om het advertentiebureau je standpunten mee te delen. Vermeld nooit je handtekening onder deze post om misbruik hiervan te voorkomen. 

Lees ook goed de algemene voorwaarden van de getekende opdrachtbevestiging. Soms is het nog mogelijk om hem binnen een paar dagen te annuleren. 

Wat voor verweer kun je voeren?

In sommige gevallen kun je beargumenteren dat er geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand is gekomen. Bijvoorbeeld als de overeenkomst is getekend door een medewerker die niet bevoegd is om jouw bedrijf te vertegenwoordigen. 

Ook zou je kunnen stellen dat je er niet op gericht was om een advertentieopdracht te geven, maar om de juistheid van je bedrijfsgegevens te controleren en te communiceren. Je zou de overeenkomst dan misschien kunnen vernietigen op grond van dwaling en bedrog. 

Rechters oordelen divers in zulke zaken

Zo’n verweer betekent niet automatisch dat je onder de overeenkomst uit komt. Hier moet vaak een rechter over oordelen en zij oordelen erg divers in zulke zaken. Als je bijvoorbeeld niet of pas heel laat reageert op de ontvangen brief, dan is er een kans dat de rechter jou ongelijk geeft. 

Als de rechter oordeelt dat er een rechtsgeldige overeenkomst tot stand is gekomen, dan zul je de factuur toch moeten betalen.

Bronnen: politie.nl