Zet Marktplaats poort open voor fraudeurs?

Ping, een melding van Marktplaats. Eindelijk is daar die prachtige camper waar je al een tijd naar op zoek bent. En nog goed geprijsd ook. Er blijkt geen mogelijkheid om via de berichtenfunctie van Marktplaats een berichtje te sturen, maar wel naar het emailadres in de advertentie. Maar wie dat doet, dreigt slachtoffer te worden van voorschotfraude.

Verkoper in het buitenland

Wie contact krijgt met de ‘verkoper’ krijgt het verhaal dat de camper van iemand is die in Nederland woonde, maar naar Engeland is verhuisd. Hij kan ervoor zorgen dat de camper weer naar Nederland komt en dan kan de koper er 200 kilometer mee proefrijden. De verkoper neemt het vervoer voor zijn rekening en het aankoopgeld zou veilig bij de tussenpersoon staan, zolang je nog niet besloten hebt of je de camper definitief wilt. Bij zo'n verhaal moeten de alarmbellen al direct gaan rinkelen. Er zijn een paar dingen die opvallen aan deze advertenties: de aankoopprijs is aantrekkelijk, de berichtenfunctie van Marktplaats staat uitgeschakeld, de verkoper is enkel te benaderen via een emailadres uit de advertentie en de advertenties zijn topadvertenties. 

Dure topadvertenties

Sinds deze zomer worden er op deze manier opvallend veel campers en een enkele keer een motor via Marktplaats aangeboden. Doordat de advertenties ‘topadvertenties’ zijn, zijn ze beter zichtbaar: bovenaan de pagina en soms op de homepagina van Marktplaats. Maar die rubriek is niet goedkoop. Als simpele Marktplaatsgebruiker betaal je al snel 68 euro om op die manier je camper aan de man te brengen. Vooral in de weekenden en avonden verschijnen ze bij bosjes. Dat valt ook de gebruikers van het camperforum op. Zij beginnen de advertenties in de gaten te houden en melden ze keer op keer bij marktplaats. De ene keer is de advertentie snel weg, de andere keer gaat er veel tijd overheen. Maar de advertenties blijven maar komen. Zit er een rijke oplichter achter?

Zakelijke gebruikers

Het blijkt een fluitje van een cent, blijkt uit onderzoek van Radar. Marktplaats heeft ook een business tak, waar je je als ondernemer kunt aanmelden. Je kunt een account aanmaken als zakelijk gebruiker via Marktplaats Pro. Daar betaal je per klik op je advertentie. Je krijgt zelfs van Marktplaats 50 euro advertentietegoed. Een advertentie wordt automatisch een ‘topadvertentie’ die veel gezien wordt en Radar bemerkt dat er geen enkele controle plaatsvindt op je account. Volgens Marktplaats worden de gegevens van de zakelijk gebruiker gecontroleerd. Als je zelf als je kvk-gegevens invult gaat die controle sneller, lezen we op de website. Echter is het enige dat je nodig hebt is een emailadres en telefoonnummer, om je gewone marktplaatsaccount aan te maken. Daarna kun je invullen wat je wilt. Radar meldt zich aan met willekeurige adressen: zonder kvk-nummer, met kvk-nummer en zelfs met het kvk-nummer van Marktplaats zelf. In eerste instantie worden we binnen twee minuten goedgekeurd. Later verandert het systeem en worden we dagelijk om 10.09 uur goedgekeurd. Er lijkt simpelweg geen controle te zijn. Doordat je 50 euro advertentietegoed extra krijgt, én de werkelijke rekening op adres wordt gezet van wat je zelf willekeurig hebt ingevuld, kun je als oplichter je slag slaan met advertenties in rubrieken waar je in een keer flink kunt cashen. En daar maken oplichters dus gretig gebruik van.

'Red flag'

Opvallend is ook dat je als Marktplaats Pro gebruiker de berichtenfunctie uit kunt zetten. Dat terwijl de politie en Marktplaats zelf erop hameren dat het een ‘red flag’ is als een adverteerder juist snel weg wil uit de beveiligde omgeving van Marktplaats, zodat communicatie later niet is terug te lezen. In dit geval faciliteert Marktplaats dat zelf. Radar neemt de proef op de som en plaats zelf advertenties, met foto’s en tekst die rechtstreeks gekopieerd zijn van bestaande websites. We zijn een ‘topadvertentie’ en belanden op de homepage van Marktplaats. Al snel worden we opgemerkt door de gebruikers van het camperforum. Zij herkennen direct dat we de werkwijze van de oplichters nadoen en rapporteren onze advertentie als frauduleus bij Marktplaats. De ene keer blijven we meer dan een dag online, de ander keer reageert Marktplaats sneller en zijn we binnen 45 minuten van de website af. Maar ondertussen stromen de reacties op onze zogenaamde camper binnen. 

Reactie Marktplaats

'Marktplaats betreurt het dat er mensen zijn die misbruik proberen te maken van het vertrouwen van gebruikers op ons handelsplatform. Het is onze ambitie om de registratie van nieuwe Marktplaats Pro accounts soepel te laten verlopen en tegelijkertijd fraudeurs buiten de deur te houden. Marktplaats controleert daarom doorlopend nieuwe gebruikers en -advertenties. Naar aanleiding van die controles en meldingen van gebruikers zijn al diverse Marktplaats Pro-accounts verwijderd. We blijven onze processen constant tegen het licht houden en voeren waar nodig wijzigingen door. Op die manier doen wij er alles aan om een veilige handelsomgeving te kunnen blijven waarborgen.'

Lees de volledige reactie van Marktplaats hier

Nadat Radar contact heeft opgenomen met Marktplaats merken we dat er een tijdje minder malafide advertenties verschijnen. Ook zelf bemerken we dat er daadwerkelijk controle plaatsvindt als we ons willen aanmelden voor een Marktplaats Pro account. Toch verschijnen na een paar weken regelmatig malafide advertenties van overduidelijk gebruikers met verkeerde intenties. Gelukkig zien de gebruikers van het camperforum dit ook en rapporteren zij deze direct.

Voorschotfraude

Voorschotfraude, ook wel Nigeriaanse fraude of 419-fraude genoemd, komt op allerlei gebieden voor. Het kan gaan om een liefdesoplichter die vraagt of je geld wilt voorschieten voor een vliegticket en zelfs huisdieren die naar je toegestuurd worden, nadat je zogenaamd verzekerd het geld hebt overgemaakt. De fraudeurs kiezen hun slachtoffers zorgvuldig uit en proberen in korte tijd een band op te bouwen. Doordat mensen geld investeren voor de aankoop en erna bang zijn hun geinvesteerde geld kwijt te raken, is het voor de oplichters makkelijker om mensen te verleiden nóg een 'laatste' keer geld over te maken. Bijvoorbeeld omdat het gekochte product problemen heeft bij de douane, maar dat voor een paar honderd euro kan worden opgelost. Zo blijven slachtoffers betalen en ontvangen zij niets. De oplichters zijn meestal actief in het buitenland wat opsporing nog lastiger maakt. 

Forumreacties

30
  • Door Radar

In de uitzending van maandag 12 december is te zien hoe fraudeurs met een zakelijk account hun slag proberen te slaan. Heb jij ervaring met fraudeurs op Marktplaats? Bijzondere trucs? Deel je ervaring in dit topic.

  • Door Steiner

alles boven 25 euro moet je gewoon niet op Marktplaats kopen

  • Door BL2

alles boven 25 euro moet je gewoon niet op Marktplaats kopen Wat een onzinnige reactie weer. Vaak genoeg iets gekocht en verkocht via MP met een prijs vele malen meer. Ging tot nu altijd goed. Maar MP zou best wat meer veiligheid mogen inbouwen, zie bv hoe de Zwitserse verkoopsite Ricardo dit aanpakt.