background branding

Influenzavirus rukt op: griepepidemie begonnen

17032022-griep.jpg

In Nederland is een griepepidemie begonnen. Dat melden onderzoeksinstituut Nivel en gezondheidsinstituut RIVM.

Eerder hadden minder mensen griep dan in tijden voor corona, waarschijnlijk als gevolg van de maatregelen tegen Covid, die ook tegen besmetting met een griepvirus werkten. Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen, zeggen Nivel en RIVM.

Ruim de helft van keel- en neusmonsters bevat influenzavirus

De afgelopen periode nam het aantal mensen met griep al flink toe. Vorige week werd er in nog meer keel- en neusmonsters een influenzavirus gevonden, blijkt uit gegevens van Nivel, gezondheidsinstituut RIVM en Erasmus MC. Afgelopen week werd in ruim de helft van de monsters een influenzavirus gevonden.

'We spreken in het algemeen over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft', legt Nivel uit.

Griepklachten lijken op coronaklachten

Deze winter is het volgens de organisatie wel lastig om te bepalen of er sprake is van een griepepidemie, zegt Nivel. 'De klachten van griep lijken namelijk erg op die van het coronavirus en veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren.'

Sinds november 2021 wordt echter een deel van de monsters uit coronateststraten door het RIVM onderzocht op aanwezigheid van griepvirussen. 'De stijging van het aantal griepvirussen zien we dan ook niet alleen in de huisartsenpraktijk, maar ook bij de GGD-teststraten. En ook laboratoria en ziekenhuizen geven een stijging aan', aldus de onderzoekers.

Bron: ANP