Internetsupermarkt test gratis bezorging

tablet_oma800.jpg

De online supermarkt Picnic wil in Nederland gratis boodschappen gaan bezorgen. Het nieuwe supermarktbedrijf gaat in de loop van september officieel van start in Amersfoort, daarna moeten andere steden volgen.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Momenteel loopt een pilot van Picnic in enkele wijken in Amersfoort. De nieuwe supermarkt heeft een manier van bezorgen ontwikkeld waardoor tussenschakels worden vermeden om de kosten laag te houden.

Klanten bestellen voor 23.00 uur 's avonds via een app op hun smartphone of tablet de gewenste boodschappen. Die worden dan besteld bij leveranciers en worden in de loop van de volgende dag met elektrische auto's bij mensen thuis afgeleverd.

'Laagste prijzen in de markt'

Het assortiment varieert van dagverse producten als brood, groente en vlees tot A-merken en huismerken. Picnic gaat naar eigen zeggen de 'laagste prijzen in de markt' hanteren.

De nieuwe speler op de markt is opgezet door vier ondernemers, onder wie internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys. Verder doen een voormalig marketingdirecteur van Albert Heijn en C1000, Bas Verheijen, en ondernemer Michiel Muller, bekend van de onbemande tankstations van Tango en Route Mobiel, mee.

Drie jaar gewerkt in diepste geheim

Aan het project wordt al drie jaar in het diepste geheim gewerkt, schrijft het AD. De vier initiatiefnemers rekenen op de echte doorbraak van online boodschappen doen. Uit marktonderzoek zou blijken dat consumenten hun boodschappen graag thuis ontvangen, maar dat nu nog te duur vinden. Bij Picnic is het laten afleveren van de boodschappen gratis. Slechts anderhalf procent van de omzet van supermarkten wordt nu online verdiend. Picnic kan zijn prijzen laag houden door geen fysieke winkels te gebruiken en door scherper in te kopen: alleen bestelde producten worden ingekocht.

De start-up telt nu ongeveer dertig medewerkers en tien bezorgers. Het streven is Picnic op termijn in heel Nederland uit te rollen.

Als inkooppartner voor de producten is supermarktbedrijf Boni aangetrokken.

Update 10:50 uur: Supermarktdeskundigen zijn sceptisch

Supermarktdeskundigen Paul Moers en Gerard Rutte zijn uiterst sceptisch over de plannen van Picnic. Moers noemt het initiatief gedurfd en sympathiek, maar hij acht Picnic kansloos tegen Albert Heijn en Jumbo. 'Je bent als nieuwkomer een mug die het op gaat nemen tegen reuzen met een enorme inkoopkracht'' zegt hij. 'Albert Heijn en Jumbo hebben een loeisterk marktaandeel en hebben bovendien veel kennis en kunde.'

Rutte moet ook nog zien of het gaat lukken. Dat hangt volgens hem af van de financiële slagkracht van de nieuwkomer. 'Ze zullen veel geld nodig hebben om het project de komende jaren landelijk uit te rollen. Als ze dat hebben en ze hebben een lange adem, zou het kunnen slagen.'

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad