Is bier op feesten aangelengd?
Carnaval is weer begonnen en dat betekent dat er onder de rivieren en in het oosten van het land weer volop feest wordt gevierd én bier wordt gedronken. Een veel gehoord gerucht is dat bier op feesten aangelengd is met water. Is dat echt zo? Radar zoekt het uit.
Hardnekkig gerucht
Het bestaan van festivalbier is een van de hardnekkigste geruchten in de evenementenwereld. Het zou anders smaken en je zou er minder snel dronken van worden, omdat het aangelengd zou zijn met water.
Een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ontkent dit: “Dat er op evenementen festivalpils wordt geschonken wat aangelengd is met water is een fabel.”
Biermerken controleren hun bier
De woordvoerder vertelt: “Merken controleren regelmatig de kwaliteit van hun pils en zijn er heel waakzaam op dat er altijd goede kwaliteit pils wordt geschonken.” Biermerken riskeren het schenken van aangelengd bier niet, omdat ze geen imagoschade willen oplopen.
Bovendien is het praktisch onhaalbaar om water aan een fust bier toe te voegen. Je kunt simpelweg geen water in het fust krijgen. Je zou dan pas na het tappen water aan het bier kunnen toevoegen en dat zou iedereen kunnen zien.
Waar komt dit gerucht vandaan?
Dat mensen toch het idee hebben dat bier op feesten waterig is en anders smaakt, kan op verschillende manieren worden verklaard. Je drinkt bijvoorbeeld vaak uit een plastic beker, wat niet optimaal is voor de smaak.
Ook de omstandigheden zelf hebben invloed op hoe je biertje valt en smaakt. Met carnaval beweeg je bijvoorbeeld veel. En als je staat te hossen in een warm café, komt de alcohol wat minder hard binnen dan wanneer je rustig op het terras zit.
Bier met minder alcohol een trend
De woordvoerder van de KHN vertelt dat bieren met minder alcohol wel een trend zijn. “Maar dat wordt altijd expliciet vermeld.”