Is een spijkermat echt zo goed voor je als wordt beweerd?

270722_spijkermatsite.jpg

Een moment van ontspanning wordt tegenwoordig zo optimaal mogelijk benut en hiervoor komen steeds meer tools op de markt. Een van deze tools is de spijkermat. De toch wat pijnlijke mat zou allerlei voordelen met zich meebrengen; stimulering van de doorbloeding, innerlijke rust, verlaging van stress en zelfs de aanmaak van de hormonen oxytocine en endorfine! Maar wat is hier echt van waar? Radar zocht het uit.

De spijkermatten worden veelal in verband gebracht met acupunctuur. Misschien niet zo gek, aangezien bij beide methoden scherpe ‘naalden’ op drukpunten worden ingezet. Om erachter te komen of het echt zo op elkaar lijkt en hoe het zit met de voor- en nadelen van de spijkermat spreekt Radar met arts-acupuncturist Koos van Kooten, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). 

Spijkermat kan voor algehele ontspanning zorgen

De arts-acupuncturist kan zich goed voorstellen dat een spijkermat uiteindelijk voor algemene ontspanning kan zorgen. ‘De drukpunten in de mat zullen zeker uitmaken. Het algemene effect zal iets van ontspanning zijn, door de druk op de huid en ook op het weefsel daaronder. Hierdoor wordt het lijf gestimuleerd om spanning los te laten. 

Daarbij benadrukt de arts dat het ook zeker meehelpt dat de gebruiker van de mat gedwongen wordt een half uur plat op zijn of haar rug te liggen, wat überhaupt prettig kan zijn wanneer je een druk leven hebt. 

Zo zit het met andere claims over spijkermatten

Maar hoewel de acupuncturist beaamt dat de mat voor ontspanning kan zorgen, is hij wel sceptisch over de andere claims die gedaan worden over de mat. ‘Het zal helpen ter ontspanning, maar er wordt ook gegooid met termen zoals dat het gebruik hormonen als oxytocine en endorfine zal aanmaken. Wil je oxytocine? Dan kun je beter iemand om een knuffel vragen dan op een spijkermat gaan liggen.’

De arts voegt daar nog aan toe dat dit soort claims vrij loos zijn en dat er daarnaast ook geen onderzoek is gedaan naar de daadwerkelijke werking van de spijkermat. De claims die er over bestaan, zullen dus grotendeels gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen. Hier komt nog bij dat de claims enkel gedaan worden door aanbieders van de spijkermatten, die belang hebben bij de verkoop van de producten. 

Update

Spijkermat is niet hetzelfde als acupunctuur

Van Kooten benadrukt dat een spijkermat en een acupunctuurbehandeling niet hetzelfde zijn, gezien dit op het internet toch regelmatig gesuggereerd wordt: ‘Dat de spijkermat en acupunctuur over een kam worden geschoren is wel wat te kort door de bocht. De acupunctuur is wel wat ingewikkelder dan dat en veel specifieker.’

De arts-acupuncturist licht toe dat een acupunctuurbehandeling een erg persoonlijke behandeling is, waarbij naar iemands persoonlijke ervaring wordt geluisterd, en voor wie vervolgens een specifieke methode en duur van een behandeling wordt uitgekozen. Vaak wordt iemand hierbij op een bepaalde plek of op bepaalde plekken op het lichaam behandeld, waar je bij een spijkermat met je volledige rug op een naaldenbed komt te liggen. 

Zoek in dit geval naar een andere oplossing

Gezien er vrij veel claims over de matten worden gedaan op het internet, licht de arts-acupuncturist toe dat de spijkermat niet gezien moet worden als oplossing voor serieuzere aandoeningen. Want hoewel het wellicht stress kan verlagen, zal de mat niet als vervanging voor medische behandelingen gezien kunnen worden.

‘Zo kan er bij iemand ook sprake zijn van juist een gebrek aan energie, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van chronische vermoeidheid of langdurige ontstekingen. In die gevallen is het beter om eerst naar een acupuncturist of andere professional te gaan, om te ontdekken hoe je jouw persoonlijke klachten het beste kunt oplossen.’ 

Kan een spijkermat schadelijk zijn?

Hoewel je dus niet alle claims over de spijkermatten zomaar aan moet nemen, gelooft Van Kooten ook niet dat ze schadelijk voor je kunnen zijn. Wel denkt hij dat er verschil zal zitten in de matten, dus is het voornamelijk aan jezelf om er een uit te kiezen van materiaal dat jij prettig vindt. 

‘En wat dat betreft kun je net zo goed een kokosmat voor een paar euro bij de IKEA kopen. Dit geeft hetzelfde effect en hier ben je in ieder geval bijna geen geld aan kwijt.’