Lage rugpijn: wat kun je ertegen doen?

20aprilrugpijn.jpg

Opeens schiet het in je rug. Of je hebt al de hele dag een dof, onaangenaam gevoel en de pijn zet daarna door. Rugpijn: we kennen het allemaal. We aanvaarden het, omdat we denken dat het nu eenmaal zo is en het vanzelf wel weer over zal gaan. Dat is zonde, want je kunt zelf ook een aantal dingen doen om de rugpijn te beperken of zelfs helemaal weg te laten gaan. 

Om rugpijn tegen te gaan, zet Radar een aantal tips op een rijtje. 

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen

Een van de nog altijd best werkende remedies tegen rugpijn is bewegen. Loop een rondje, of dwing jezelf een paar minuten yoga te gaan doen. Spieren gaan vastzitten als ze te weinig bewegen en dat kan de oorzaak zijn van jouw rugpijn. Blijf ook niet meer dan één of twee dagen in bed liggen. Je kunt zelf denken dat je spieren uitrusten en je rugpijn daardoor overgaat, maar in werkelijkheid betekent het vooral dat je spieren verzwakken. Erger nog: de rugpijn kan verergeren. 

De beste sport om te beoefenen met rugpijn is zwemmen. In het water weeg je minder en je rug krijgt daardoor minder te verduren. Ook fietsen helpt tegen de pijn. Zorg alleen dat je niet langer dan een half uur fietst, anders zet je te veel druk op je gewrichten. Loop na een half uur fietsen even een klein rondje, dan kun je daarna weer fris en fruitig op de fiets stappen. 

Een goede, rechte houding kan al heel veel schelen

Het is misschien een open deur, maar daardoor niet minder belangrijk. Een goede houding kan wonderen doen voor de rugpijn die je hebt. Hiermee bedoelen wij een goede houding bij het staan, zitten en ook slapen. Een goed ondersteunend bed en hoofdkussen kan jou daarbij helpen. Tijdens het tillen van iets zwaars is het verstandig de knieën te buigen en de rug recht te houden terwijl je omhoog komt. 

Let ook op de stoel waar je vaak in zit: als deze niet goed ondersteunt, kun je op de duur last krijgen van je rug. Misschien zit je stoel of tafel te hoog, stel deze dan bij. Je zult hier alleen maar profijt van hebben. 

Warmte: hierdoor ontspannen de spieren

Neem ook een warm bad op z’n tijd. Hierdoor ontspannen de spieren en heb je grote kans dat je rugpijn afneemt. Als je niet van een warm bad houdt, kun je overwegen een warmtekussentje op je zere rug te houden. Houd dit 30 minuten vol en als het goed is, voel je verbetering. Ook stress kan ervoor zorgen dat je meer rugpijn ervaart. Maak je hoofd regelmatig leeg en neem je ontspanning. Wees geduldig met je rugklachten en geef je rug de tijd te herstellen. 

Werkt het allemaal niet of heb je geen tijd voor een warm bad of een wandeling? Sommige mensen nemen ook pijnstillers in voor hun rugpijn, pas hier echter mee op. Met pijnstillers bestrijd je de symptomen: niet de oorzaak. Neem de ontstekingsremmers of paracetemollen niet langer dan een week achter elkaar in, anders raken je maag en lever beschadigd. 

Bron: Dorsoo / Thuisarts / Gezondheidsnet