Je slaapt voldoende, gaat regelmatig naar buiten, eet gezond en toch heb je veel last van wallen: hoe kan dit?

wallen site.jpg

Heb jij last van wallen? Dit kan door allerlei dingen veroorzaakt worden. Eerder schreven we al dat dit te maken kan hebben met ouderdom of omdat je last hebt van eczeem. Ook kan je vochtbalans niet goed op peil zijn of heb je een paar nachten misschien erg slecht geslapen. Maar wat als al deze dingen niet van toepassing zijn op jou, en je toch last houdt van deze kwaal onder je ogen?

Veel mensen hebben last van de zakjes onder hun ogen en hoe kouder en donkerder de dagen worden, hoe meer we hier last van lijken te hebben. Is hier dan misschien een verband in te vinden? Om er achter te komen of dit klopt en wat er nog meer aan de hand kan zijn, spreekt Radar met dermatoloog Francis Wu.

‘Let op je algehele lifestyle’

De dermatoloog licht als eerste toe dat wallen niet enkel samenhangen met voldoende slaap en genoeg naar buiten gaan, hoewel dit ook belangrijk is, maar dat er nog veel meer dingen kunnen spelen. ‘Roken, veel zout in je dieet, alcohol drinken, je menstruele cyclus, stress, een huidallergie of hooikoorts, een nierfunctiestoornis of schildklierproblemen, hoge bloeddruk en ook seizoenen kunnen ook allen bijdragen aan het ontstaan van wallen.’ 

Je kunt dan misschien wel voldoende slaap pakken, maar gooi je iedere dag veel zout over je eten heen, dan kan dit zomaar een factor zijn die de onderoogleden beïnvloedt. Dokter Wu benadrukt dan ook dat het altijd van belang is om het grotere plaatje in het oog te houden. 

Het verschil tussen wallen en donkere kringen

Een veelvoorkomend misverstand is dat donkere kringen onder de ogen ook onder het fenomeen wallen worden geschaard. Dit is echter niet juist, omdat hier iets anders speelt. Zo kan er bij donkere kringen sprake zijn van hyperpigmentatie rondom de ogen. Dit betekent dat pigmentcellen rond de ogen heel actief zijn, waardoor meer pigment ontstaat. Vaak is dit erfelijk. 

Daarnaast kan het ook zo zijn dat de huid rondom de ogen zo dun is, dat de bloedvaatjes onder de huid zichtbaar worden. Dit is vaak al op jonge leeftijd te zien en heeft dus ook een andere oorzaak dan het ontstaan van wallen.

Meer wallen in de winter dan in de zomer?

Denk je nu: maar ik eet ook niet veel zout, drink bijna geen alcohol en heb geen last van allergieën of problemen die de wallen zouden kunnen triggeren? Dan zou het misschien ook aan de tijd van het jaar kunnen liggen! Dokter Wu vertelt dat eerder onderzoek gedaan is onder vrouwen, bij wie meer wallen werden gedetecteerd in de winterperiode dan in de zomer. 

‘Een van de mogelijke oorzaken hiervan is een gebrek aan vitamine D uit zonlicht, en niet zozeer uit supplementen. Daarnaast verbleekt je huid in de winter en wordt het contrast groter tussen de dunne huid onder je ogen en de dikkere huid daaromheen. Deze huid onder je ogen is kwetsbaarder en door de gure wind en uitgedroogde ogen raakt je huid al sneller geïrriteerd en dat kan allemaal bijdragen aan de zichtbaarheid van de wallen.’

Genetische component speelt een grote rol

Wallen kunnen dus zeker seizoensgebonden zijn en wie weet duiken andere factoren als een huidallergie of stress ook eerder op rond deze tijd. Naast al deze dingen heeft de dermatoloog echter nóg een oorzaak die mee kan spelen. 

‘Daarnaast is ook de genetische component van groot belang. Sommige mensen krijgen veel eerder last van wallen dan anderen en als dan enkele van deze factoren spelen kunnen wallen al snel verschijnen. Het is vooral een sluimerend proces dat op sommige mensen meer invloed heeft dan op anderen’, aldus dokter Wu. 

Mensen van een bepaalde raciale afkomst hebben vanwege meer collageen en elastische vezels nou eenmaal een egalere, strakkere huid dan bijvoorbeeld de meeste Nederlanders. Bij iemand met een heel blanke huid zal je dan ook eerder wallen zien verschijnen.

Quick fixes voor je wallen

Houd je ondanks alles alsnog veel last en zou je de wallen het liefst als sneeuw voor de zon zien verdwijnen? Dan kun je er altijd nog voor zorgen dat ze tijdelijk weggaan door komkommerschijven onder je ogen te leggen of een koude lepel tegen je wallen te houden.  ‘Door de kou knijpen je vaten namelijk fijn, waardoor de vochtophoping onder je ogen minder zichtbaar wordt. Omdat de vochtophoping tijdelijk wordt weggeduwd, is dit vooral een quick fix en zal het geen permanente oplossing zijn’, aldus dermatoloog Wu. 

En permanent of niet, voor de koude winterdagen waarop je misschien net wat meer zout over je eten hebt gegooid kan het alsnog een fijne provisorische oplossing bieden.