Is gekweekte zalm ongezond?

gekweekte zalm.jpg

Tegenstanders van viskweek zeggen soms dat gekweekte zalm ongezond is, bijvoorbeeld omdat ze vol chemicaliën zouden zitten. Klopt dat? Radar zoekt het voor je uit.

Strenge regels

Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen. Ook geïmporteerde vissen worden gecontroleerd", vertelt Pascalle Stijger van het Voedingscentrum.

‘’Vis bevat veel nuttige stoffen voor je lichaam, dat geldt voor zowel gekweekte als gevangen vis”, gaat ze verder. “Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op sterfte aan bepaalde hartziekten’.’

Het Voedingscentrum adviseert daarom één keer per week vis te eten. "Met name vette vis bevat namelijk veel gunstige vetzuren. We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Zalm is een voorbeeld van vette vis.’’

Het verschil tussen gekweekte en wilde zalm

Wat is precies het verschil tussen gekweekte en wilde zalm? ‘’Kweekzalm, het woord zegt het al, wordt vooral gekweekt in een soort kooi die in de zee hangt. Dit gebeurt vooral aan de Noorse of Schotse kust. De zalm zit in deze kooi en wordt gevoerd vanaf een boot’’, zegt Esther Bussink van stichting Good Fish tegen Radar.

‘’Zalm kan ook gekweekt worden in gesloten systemen die op het land staan, maar dit is maar een laag percentage wat zo gekweekt wordt. Wilde zalm leeft vrij in de natuur in de oceanen, deze worden dan gevangen door de visserij”, aldus Bussink.

Zalm kopen? Hier moet je op letten

Er zijn mogelijkheden om erachter te komen of de vis die je wil kopen gezond en duurzaam is."Via de VISwijzer van GoodFish kun je zien welke soort op dit moment duurzaam is om te eten en welke niet. In de supermarkt kun je letten op topkeurmerken op het etiket, bij kweekvis let je op het ASC-keurmerk”, zegt Stijger. 

De woordvoerder van het Voedingscentrum vult aan: ‘’Er is ook biologisch gekweekte vis beschikbaar, die herken je aan het Europees biologisch keurmerk. De viskweek moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals voldoende ruimte voor de vissen en het gebruik van plaatselijk gekweekte soorten.’’