Is groente en fruit uit Nederlandse kassen duurzamer dan uit het buitenland?
Als je groente en fruit koopt in de supermarkt zie je vaak het land van herkomst. De ene keer is dit Nederland, de andere keer Spanje, Marokko of Mexico. Is het duurzamer om voor producten uit Nederland te gaan? Of is het verbouwen van groente en fruit in een kas vervuilender dan het verschepen ervan?
Hangt af van verschillende factoren
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. “Er zijn namelijk heel veel verschillende factoren die hier invloed op hebben”, vertelt een woordvoerder van Milieu Centraal.
Hoeveel impact groente en fruit hebben op het milieu hangt bijvoorbeeld af van hoeveel energie er nodig is voor de teelt, het vervoer en de verpakking. Maar ook het grondgebruik, de bestrijdingsmiddelen en hoeveel water er nodig is, spelen een rol.
En dit verschilt allemaal per soort, per seizoen en per land van herkomst.
Kassen verbruiken veel energie
Als je alleen zou kijken naar de energie die nodig is voor de teelt, zouden groente en fruit uit de kas er slecht vanaf komen. Een kas gebruikt namelijk energie voor warmte en licht, iets wat bij akkerbouw (in het buitenland) niet nodig is.
Maar dit betekent niet dat groenten en fruit uit het buitenland automatisch duurzamer zijn. Het vervoeren van gewassen kan namelijk ook erg vervuilend zijn, afhankelijk van het vervoermiddel (vrachtwagen, boot of vliegtuig).
Vervoer per vliegtuig erg vervuilend
Neem bijvoorbeeld bederfelijke en kwetsbare producten zoals zacht fruit en avocado’s. Als we dit importeren vanuit een ander continent, komt het vaak per vliegtuig. Per boot zou dit namelijk te lang duren en zouden de producten al bedorven kunnen zijn bij aankomst.
Vervoer per vliegtuig zorgt voor een erg hoge broeikasgasuitstoot, waardoor het transport overheerst in de totale milieubelasting van deze producten. Vervoer per vrachtwagen of boot is minder vervuilend, maar dit hangt ook af van de afstand die afgelegd moet worden.
Zo kies je voor duurzaam groente en fruit
Als consument kun je eigenlijk niet weten of buitenlandse gewassen per vrachtwagen, boot of vliegtuig naar Nederland zijn gekomen. En omdat het ook per week verschilt waar producten vandaan komen, is het heel lastig om een duurzame keuze te maken.
Gelukkig heeft de woordvoerder van Milieu Centraal een paar tips:
- Kies voor groente van een Nederlandse akker, tijdens het vollegrondseizoen.
- Kies seizoensproducten. Dan is de kans kleiner dat het uit een verwarmde kas of uit het buitenland komt. Het Voedingscentrum heeft een groente- en fruitkalender waarop je per maand kunt zien welke gewassen uit Nederland komen.
- Laat bederfelijke en kwetsbare producten uit overzeese landen liggen. Deze producten hebben namelijk niet alleen een hoge uitstoot door vervoer, er is vaak ook veel verpakkingsmateriaal nodig.
- Koop in de winter geen vers zacht fruit. Dit wordt dan vaak ingevlogen of verbouwd in een verwarmde kas.
- Kies voor appels en peren. Deze fruitsoorten zijn het hele jaar rond een duurzame keuze.
- Kijk voor een duurzame keuze naar keurmerken zoals On the way to PlanetProof en EU-biologisch of neem een kijkje in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.