Is het verstandig om je te verzekeren voor tandartskosten in 2022? Check hier de tarieven!

28122021 tandarts.jpg

'Neem ik een aanvullende zorgverzekering voor tandartskosten in 2022?' Veel mensen vragen zich dit af nu je weer de mogelijkheid hebt om over te stappen of andere wijzigingen aan te brengen. In dit artikel lees je welke keuze je het beste kunt maken in jouw geval.

Tussentijds je zorgverzekering aanpassen omdat je toch andere zorg nodig hebt, is vaak niet mogelijk. Het advies is dan ook om een passende keuze te maken vóór 1 januari 2022.

Tandartstarieven

Als je geen aanvullende zorgverzekering hebt voor tandartszorg, moet je al je tandartskosten zelf betalen. Deze kosten zijn gebaseerd op zogeheten 'prestatiecodes'. De maximumtarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Het onafhankelijke vergelijkingsplatform Independer meldt dat deze codes zijn onderverdeeld in de categorieën A tot en met Y. 'A-codes zijn bijvoorbeeld voor verdovingen. E staat voor wortelkanaalbehandelingen, P voor kunstgebitten en R voor kronen en bruggen.' Je kunt hier alle tandartstarieven zien en je toekomstige kosten berekenen. 

Tip: vraag een offerte aan bij je tandarts

Ondanks dat er vaste tarieven zijn, kunnen de rekeningen van tandartsen toch van elkaar verschillen. De behandeling bij de ene tandarts kan namelijk uit meer onderdelen bestaan dan bij de andere. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra foto of een nacontrole.

Het is dan ook raadzaam om van tevoren een offerte aan te vragen bij een uitgebreide behandeling om niet voor verrassingen te komen te staan. Je kunt dan ook een vergelijking maken van de kosten bij verschillende tandartsen. En vergeet niet: tandartskosten zijn aftrekbaar. 

Tandartskosten en de basisverzekering

Tandartskosten worden niet vergoed uit de basisverzekering, tenzij je jonger bent dan achttien jaar, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Zo wordt chirurgische tandheelkundige hulp wel vergoed. Dit geldt ook voor röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Een periodieke controle zit dus níét in het basispakket bij volwassenen. 

Orthodontie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering in uitzonderlijke gevallen en bij medische indicaties. Maar let op: de criteria zijn vaak erg streng. Raadpleeg altijd de voorwaarden van je zorgpolis.

Beslissing

Uit onderzoek van Radar is gebleken dat bijna 60 procent van de deelnemers meer aanvullende zorgpremie betaalt dan zij vergoed krijgen. De vraag of het verstandig is om een tandartsverzekering af te sluiten, is afhankelijk van jouw situatie. Als je maar twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor een periodieke controle én als je gebit eigenlijk altijd in orde is, is een aanvullende verzekering niet nodig. Je kunt dan geld besparen als je de controles zelf betaalt. Als je echter gebitsproblemen hebt en een dure behandeling moet ondergaan, is het wel slim om een aanvullende verzekering af te sluiten.

In de uitzending van maandag 22 november 2021 hebben wij hier aandacht aan besteed. Je kunt het item hier terugkijken:

Aanvullend verzekeren: levert het echt iets op of betaal je overbodig veel geld?

Maximale vergoeding en percentage

Vergeet niet dat aanvullende tandartsverzekeringen over het algemeen een maximale vergoeding en een percentagevergoeding hanteren, zoals ​​bijvoorbeeld 75 procent tot 250 euro.

Check dus wat het maximumbedrag is en het percentage dat wordt vergoed. Daarnaast kunnen er aanvullende voorwaarden zijn, zoals een medische acceptatie of een wachttijd. Bekijk de polisvoorwaarden om er zeker van te zijn dat de behandeling die jij nodig hebt, wordt vergoed. Een tandartsverzekering dekt soms niet álle behandelcodes. Je kunt hier verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en de voorwaarden lezen (vul je gegevens in en kies bij aanvullingen voor 'Tandarts vanaf 18 jaar').

Bron: Independer / Radar