Is het voordeliger om je zonnepanelen uit te zetten tijdens je vakantie?
Steeds meer energiemaatschappijen rekenen terugleverkosten aan zonnepaneelhouders. Ga je deze zomer een paar dagen weg? Dan wekken je zonnepanelen veel stroom op, terwijl je het niet direct op kunt maken. Is het verstandig om je zonnepanelen deze dagen uit te zetten?
Waarom zijn er eigenlijk terugleverkosten?
Steeds meer huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen die allemaal overdag, als de zon schijnt, stroom opwekken. Op dat moment is de vraag naar stroom relatief laag, waardoor er veel wordt teruggeleverd aan het net.
Dit kost energiemaatschappijen geld en daarom rekenen ze dit door aan klanten met zonnepanelen. Deze terugleverkosten gelden voor de stroom die je teruglevert aan het net, dus niet voor de stroom die je opwekt en meteen gebruikt.
Om zo min mogelijk terugleverkosten te betalen, moet je dus zo veel mogelijk van je eigen zonne-energie gebruiken.
Moet je zonnepanelen uitzetten tijdens je vakantie?
Maar als je een paar dagen of weken weggaat deze zomer, kun je jouw zonne-energie helemaal niet gebruiken. Is het dan voordeliger om je zonnepanelen uit te zetten?
“Nee”, is het korte antwoord van Isabelle van den Ende, energie-expert bij Milieu Centraal. “Het is niet voordeliger om je zonnepanelen uit te zetten als je de stroom die ze opwekken niet direct kunt gebruiken.”
Salderen en terugleververgoeding loont
Van den Ende vertelt dat dit vooral te danken is aan de salderingsregeling, die nog steeds van kracht is. Hierdoor mag je de stroom die je teruglevert, wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt.
Ook krijg je bij veel energieleveranciers een terugleververgoeding als je meer stroom teruglevert dan je verbruikt. “Door deze terugleververgoeding verdient eigenlijk iedereen aan zonnepanelen”, vertelt Van de Ende. “Als je terugleverkosten moet betalen, verdien je iets minder. Maar je verdient er nog steeds aan.”