Je eten ontdooien doe je zo (spoiler: niet op je aanrecht)

201225 bevroren vlees bord.jpg

Weet je dat je diepgevroren vlees niet zomaar in je keuken mag zetten? Dit en andere ontdooitips om voedselvergiftiging te voorkomen en je stuk vlees smaakvol en sappig te houden.

Je wilt niet dat je voedingsmiddelen te snel verder worden afgebroken door de ontwakende micro-organismen en enzymen. Daarom is ontdooien bij kamertemperatuur nefast: dan kunnen ze zich razendsnel ontwikkelen. Of nog slechter: laten ontdooien op je verwarming. Wat doe je met bevroren groente, vlees en vis? 

Groente

Groenten uit de diepvries ontdooi je beter gewoon níét. Bereid ze meteen op een vuurtje in de pan, of leg ze in kokend water. Ook friet en kroketjes hoef je niet eerst te ontdooien.

Vlees en vis

Laat bevroren vlees of vis in de koelkast ontdooien óf in de microgolfoven op de ontdooistand. Maak het zo snel mogelijk klaar nadat het is ontdooid.

Veel mensen hebben de routine om hun portie 's morgens op het aanrecht te laten ontdooien om het dan 's avonds te kunnen klaarmaken, maar dat vergroot de kans op voedselvergiftiging. In de koelkast gaat ontdooien trager, reken zeker op een dag, dus leg je portie voor je avondmaal er de avond voordien al in. 

Bedek het

Wanneer vlees of vis ontdooit, komt er vocht of drip vrij en dat bevat bacteriën. Leg het op een bord of in een bakje (ook in de magnetron) om te voorkomen dat er vocht op anderen voedingsmiddelen terechtkomt en het mogelijk besmet. Dek het ook af zodat het zelf niet wordt besmet. Of laat je vlees of vis gewoon in de verpakking, als dat kan.

Wat is de juiste temperatuur voor je koelkast?

Magnetron is het snelst

In feite is de tweede optie beter: hoe trager je eten ontdooit, hoe meer vocht en zo ook voedingsstoffen en smaak je verliest. Maar voor grote stukken vlees is de magnetron minder ideaal: de kern kan bevroren blijven terwijl de buitenkant gaar wordt.

Als je gemengd vlees zoals gehakt of varkensreepjes ontdooit, roer je het vlees beter regelmatig om, zodat het gelijkmatig wordt opgewarmd.

IJswater: ook sneller dan de koelkast

Grote stukken vlees die je te laat uit de diepvries hebt gehaald, kun je wel in een bakje met ijswater onderdompelen, om het sneller dan in de koelkast te ontdooien. Laat het vlees in de luchtdichte verpakking. Een halve kilo vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien. Bij grotere stukken vlees duurt het langer en zorg je na elk half uur beter voor nieuw ijswater. 

Op een laag vuur braden

Laat je vlees langer in de pan opwarmen door het op een laag vuur te braden, zodat ook de kern zeker goed warm wordt (zeker 60 á 75 graden Celsius). Op een hoog vuur riskeer je dat alleen de buitenkant goed doorbakken wordt.

Denk ook hieraan

Toch geen zin meer om te koken? Geen probleem: wat je in de koelkast hebt laten ontdooien, kan er nog een dag langer blijven liggen. Maar vergeet niet dat eens voedingsmiddelen ontdooid zijn, je ze niet opnieuw mag invriezen! Weet je overigens hoelang ingevroren voedingsmiddelen goed blijven? Dat lees je hier:

Dit moet je weten over je ingevroren eten