Je gevoelige info wordt op nepdatingsites bekeken door medewerkers

22-09-24-afspraak-soulmate2u-contactmaken-flirthonk-dating-nepdatingsite-nepprofiel-liefde-162351874_s.jpg

Je denkt dat je op een datingsite praat met een potentiële liefde, maar dat blijkt een medewerker van de site te zijn die jou aan het lijntje houdt. De medewerker kan jouw privégegevens zien: je medische geschiedenis, mentale gesteldheid, geloof, seksuele voorkeur en naaktfoto's. Deze gegevens worden bovendien illegaal opgeslagen door de nepdatingsite die je gebruikt, zoals Soulmate2U.com, Afspraak.nl, Contactmaken.nl en Flirthonk.nl. Deze praktijken zijn ontdekt door onderzoeksplatform Pointer.

Voor het opslaan van gevoelige informatie zoals medische gegevens is de expliciete toestemming van klanten nodig. Nepdatingsites vragen die echter niet. Ze verkrijgen de gegevens in chats tussen klanten en nepprofielen waarachter medewerkers schuilen. Volgens juristen Sarah Eskens en Martien Schaub (beiden verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam) overtreden nepdatingsites daarmee de privacywetgeving AVG en misleiden ze klanten. 

Nepprofielen op datingsites

De medewerkers die zich moeten voordoen als datingprofielen, krijgen geen instructie over de juiste omgang met bijzondere persoonsgegevens. Als klanten zulke gegevens delen in een chat, moeten medewerkers ze opslaan ineen logboek. Een andere medewerker kan dat later inzien om het nepgesprek later soepel over te nemen. Een soort estafettemisleiding. 

Het doel is om de klant zo lang mogelijk te laten praten, want op deze nepdatingsites betaal je per verzonden bericht.

Overtreding van regels voor chatplatforms

Zelfs wanneer Pointer zich voordoet als een kwetsbare klant en vraagt of het profiel waarmee die praat echt is, reageren de nepprofielen met ontwijkende antwoorden. Dat schendt de gedragsregels voor chatplatforms.

Reactie van Contactmaken.nl en Flirthonk.nl

Pointer kreeg desgevraagd geen reactie van Soulmate2U.com en Afspraak.nl. Contactmaken.nl wijst op de waarschuwing in de pop-up en in de kleine letters onderaan de website. De datingsite geeft daarnaast toe dat het klantprofiel van Pointer gewaarschuwd had moeten worden door de medewerker achter het nepprofiel. Een woordvoerder van Flirthonk stelt: het 'is inderdaad niet de bedoeling' dat een vraag over de echtheid van een profiel geen eerlijk antwoord krijgt. Flirthonk stelt ook dat de medewerkers achter nepprofielen van een derde partij afkomstig zijn. 'Wij zijn van mening dat wij onze gebruikers ruim voldoende informeren over de aard van onze dienst,' stelt de woordvoerder. 

Mogelijk nepprofielen op Ourtime

Radar dook al eens in een andere datingsite waar dingen mis lijken te gaan: Ourtime, een website voor 50-plussers. Daar bleek een klant 'likes' te krijgen van vrouwen die die likes helemaal niet verzonden hadden, zoals je ziet in dit fragment.

Bron: Pointer