Je huisdier laten chippen, dit moet je weten

huisdier-chippen-18122020.jpg

Als je een huisdier in huis neemt is het zeer aan te raden (en soms zelfs verplicht) om het dier te registreren aan de hand van een chip. Waarom is dit belangrijk? Hoe werkt het precies? En wat betaal je ervoor?

Chippen en registreren is vanaf april 2013 verplicht voor alle honden die in Nederland worden geboren of worden geïmporteerd. Dit is bij katten niet verplicht, maar is wel verstandig. Je zou er zelfs over na kunnen denken om je konijn te laten chippen. 

Wat is een chip?

Een chip moet je zien als een soort digitaal paspoort. Op de chip staan jouw gegevens, zoals je naam en telefoonnummer. Ook kunnen er details over je huisdier op staan, zoals het ras en bepaalde uiterlijke kenmerken. De chip moet hiervoor wel staan geregistreerd staan in een databank, wat niet altijd gebeurt. Dit wordt verderop in het artikel toegelicht. 

De chip heeft de vorm van een klein kokertje van zo'n anderhalve centimeter en wordt onder de huid van het dier aangebracht. Met een speciaal scanapparaat kan de chip uitgelezen worden door bijvoorbeeld de dierenarts of de Dierenbescherming. Een dier voelt weinig van het inbrengen van een chip, hoogstens een klein prikje. Ook is het niet gevaarlijk, omdat er geen batterij of andere bron van energie in de chip zit. Zonder het scanapparaat doet de chip namelijk niks. 

Chippen kun je laten doen bij de dierenarts. Als je een stamboom aanvraagt worden de pups gechipt door een medewerker van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Chippen kost tussen de dertig en vijftig euro. 

Registratie van een huisdier

Alleen een chip is niet genoeg, je moet het dier ook nog laten registreren in een databank. In die databank registreer je jouw gegevens en het chipnummer. Dat nummer staat waarschijnlijk in het dierenpaspoort of vaccinatieboekje; als je een rashond hebt staat het in de stamboompapieren. Je kunt ook altijd naar de dierenarts gaan om het chipnummer op te vragen. 

Het verschilt per databank welke gegevens openbaar beschikbaar zijn. Je kunt er uit privacyoverwegingen zelf voor kiezen om bepaalde gegevens te verbergen. Enig nadeel is wel dat bijvoorbeeld de Dierenbescherming niet gelijk met jou in contact kan komen, maar dat het via de databank moet. 

Omdat de registratie van honden verplicht is, kun je dit maar bij een beperkt aantal databanken doen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft op zijn website een lijst van alle geschikte databanken. Het verschilt per databank hoeveel registreren kost. Sommigen doen het gratis, anderen brengen kosten in rekening. 

Het belang van een chip en registratie

Waarom zou je je dier laten chippen (naast dat het als hondenbezitter verplicht is)? De belangrijkste reden hiertoe is voor wanneer je je dier kwijtraakt. Mocht het beestje weer gevonden worden, dan kan bijvoorbeeld de dierenarts aan de hand van de chip gegevens van de eigenaar opzoeken. Op deze manier kun je weer herenigd worden met je huisdier. Een dier moet hiervoor wel geregistreerd staan in een databank. 

Een andere reden om je dier te chippen is omdat dit voor de meeste dierenverzekeringen een vereiste is. Als je zo'n verzekering afsluit vergoedt deze de chip ook. Ook moet je huisdier gechipt zijn als je deze voor langere tijd mee wil nemen naar het buitenland. 

Je kunt het dier via een chip helaas niet opsporen.

Kat ook chippen ondanks uitblijven verplichting

Een hond moet je binnen twee weken op jouw naam registreren. Een puppy moet binnen de zevende week na de geboorte zijn gechipt en na acht weken zijn geregistreerd. Voor katten bestaan deze verplichtingen niet. Dit komt met name omdat de misstanden in de fokkerijen en de illegale handel bij katten minder aan de orde zijn dan bij honden.

Toch doe je er goed aan om je kat te laten chippen, ook als dit een binnenkat is. Katten kunnen ontsnappen en kwijtraken; met een chip maak je de kans aanzienlijk groter dat je het beestje terugvindt. Op welk moment je je kat laat chippen maakt niet veel uit. Je kunt dit tegelijk met het vaccineren in de negende week doen. 

Geef wijzigingen door

Het is belangrijk om de informatie in de chip up-to-date te houden. Verhuis je of je krijg je een nieuw telefoonnummer, pas dit dan aan in de databank. Hetzelfde geldt als je dier een andere eigenaar krijgt of komt te overlijden. 

Bron: Chipjedier / Dierenbescherming / NVWA