background branding

Je kunt nu een gratis coronatest aanvragen voor je vakantie

30062021 toegangstest.jpg

Vanaf woensdag 30 juni kunnen mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen het virus, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs een coronatest aanvragen om te kunnen reizen. In de maanden juli en augustus zijn de testen kosteloos.

De website testenvoorjereis.nl waar Nederlandse vakantiegangers naar het buitenland een afspraak kunnen maken voor een gratis coronatest is sinds woensdagavond bereikbaar. Er kan echter alleen nog maar een afspraak worden gemaakt bij één van de commerciële testlocaties. Geïnteresseerden kunnen ook bellen met de GGD voor een test. De GGD meldde woensdag dat het erg druk was op het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005.

Meer testaanbieders komende dagen

'De komende dagen zullen er steeds meer testaanbieders zijn aangesloten op het systeem. Dat betekent dat een reiziger op steeds meer plekken een test kan laten afnemen', aldus demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Testen bij GGD-testlocaties

De PCR-test kan ook bij een aantal GGD-testlocaties worden afgenomen, de uitslag is er dan binnen 26 uur. Het kan daarna nog vier uur duren voor de uitslag in de CoronaCheck-app staat. In totaal kunnen GGD'en zo'n 35.000 testen per dag voor reizigers afnemen. Dit zodat het testen voor reisdoeleinden het in kaart brengen van de virusverspreiding niet in de weg staat. Alleen mensen die een DigiD hebben kunnen terecht bij de GGD. De afspraak kan worden gemaakt via een speciaal telefoonnummer dat vanaf woensdag beschikbaar is.

Maximaal twee weken van tevoren

Een afspraak voor een gratis coronatest kan maximaal twee weken voor de vertrekdatum worden gepland. Mensen die eerder al via een reisorganisatie een reis boekten en direct hebben betaald voor een coronatest, kunnen dat geld via hun reisorganisatie terugkrijgen.

Bron: ANP