background branding

Je pakketjes ophalen of retourneren kan even niet bij de MediaMarkt door een hack

01042021 mediamarkt.jpg

Winkelketen MediaMarkt is deze week getroffen door een hack. Als gevolg van deze Hive-ransomware is het voor consumenten onmogelijk om pakketjes op te halen of te retourneren in de winkel. 

De MediaMarkt-winkels kunnen door de aanval alleen nog maar producten verkopen die in de winkel zelf zijn. Vooralsnog heeft de hack geen gevolgen voor de webwinkel van het bedrijf.

Hive staat bekend als afperser

RTL Nieuws zag interne mails over de cyberaanval in die het bedrijf naar haar medewerkers verstuurde. In die mails is te lezen dat de hack het bedrijf in zowel Nederland, België als Luxemburg trof. De computers in de winkel zijn niet meer te gebruiken en medewerkers wordt gevraagd om de systemen niet meer te herstarten en de kabels uit de kassa te halen.

Als er geen losgeld wordt betaald, wil de Hive-groepering de data nog weleens publiceren. Op de website van de hackers houdt de groep bij welke bedrijven het al heeft gehackt. Als er vervolgens een bedrijf niet meegaat in hun eisen, komt de gestolen data daar terecht.

Update

Alle data van klanten van MediaMarkt zijn veiliggesteld

Het is ook weer mogelijk om producten te ruilen of te laten repareren bij elektronicawinkels van de keten. Bestellingen afhalen bij MediaMarkt-filialen is nog niet mogelijk, laat een woordvoerster weten.

De vestigingen zijn nog steeds open, maar door de aanval is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in de winkel producten te kopen die daar nog niet op voorraad zijn. Klanten kunnen producten die zijn besteld via de webshop, die overigens niet werd geraakt door de aanval, ook niet afhalen in de winkel.

Het systeem voor afhalen is volgens de zegsvrouw nog niet toegankelijk. 'Heel veel dingen kunnen we nu nog niet veilig openen.' MediaMarkt wil niet verder ingaan op de aard van de cyberaanval, omdat er nog een onderzoek naar loopt.

 

Bron: RTL Nieuws