background branding

Johnson & Johnson krijgt miljoenenboete om misleiding bij implantaten

implant_2020.jpg

Het Amerikaanse medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) moet 344 miljoen dollar aan boetes betalen omdat het farmacieconcern de risico's voor het gebruik van bekkenbodemmatjes niet goed heeft gecommuniceerd aan consumenten in Californië. 

Het is de eerste staat die de klacht tegen het bedrijf naar de rechter heeft gebracht, nadat duizenden vrouwen J&J hadden aangeklaagd.

Misleidende marketing

Volgens advocaten van openbaar aanklager Xavier Becerra heeft J&J en diens afdeling Ethicon jarenlang misleidende marketing bedreven over de bekkenbodemmatjes zonder de risico's van de implantaten te vermelden. Het bedrijf heeft consumenten misleid met een schending van wetten die de consumenten moeten beschermen, stelde rechter Eddie Sturgeon van het hof in San Diego.

Het bedrijf heeft laten weten in beroep te gaan. J&J moest vorig jaar 572 miljoen dollar boete betalen voor het aandeel van het farmacieconcern in de opiatencrisis in de VS. Ook daartegen is het bedrijf in beroep gegaan.

Implant Files

Radar besteedde in de documentaire 'Implant Files' aandacht aan de misstanden rondom medische implantaten. We brachten een medisch hulpmiddel op de markt, gemaakt van een mandarijnennetje. Het gebruik zou desastreuze gevolgen hebben voor patiënten, maar toch kregen we de toezegging voor een CE-markering. Bekijk de uitzending hier terug.

Bron: ANP