background branding

Jonge skiërs beschermen zich slecht tegen zon op piste

skiers_jong_zon_selfie_123rf_780.jpg

Veel jonge skiërs smeren zich nauwelijks in tegen de zon op de piste. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Zo'n 41 procent van de jongeren gebruikt zelden of nooit zonnebrandcrème tijdens de wintersport. Ouders beschermen zich beter tegen de zon. Zo'n 68 procent smeert zich altijd in.

Volgens KWF Kankerbestrijding is smeren op de piste juist erg belangrijk vanwege de hoge piekbelasting van de zon. Op de piste wordt de huid blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. In de bergen is de lucht vaak schoner en helderder en daardoor de uv-straling sterker, ook als de zon zich niet laat zien. Dit zorgt voor een grote kans op verbranding en daarmee een vergroot risico op huidkanker. Door de kou merken mensen vaak te laat dat de huid verbrandt en smeren zich daarom minder snel in.

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker is volgens KWF sterk toegenomen. In 2004 waren er 28.000 nieuwe gevallen van huidkanker. De afgelopen jaren is dit gestegen tot meer dan 50.000. Het aantal diagnoses van melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, is weer toegenomen: 5962 mensen hebben in 2015 de diagnose melanoom gekregen, tegenover 5644 in 2014. In 2014 zijn 928 mensen overleden aan de gevolgen van huidkanker.

Bron: ANP