Jouw auto ingezet om kwaliteit van de weg te controleren? Zo werkt het

goedemercedes.jpg

De komende twee jaar worden er tienduizenden wagens van Mercedes-Benz ingezet om meer informatie te geven over de Nederlandse wegen. Deze sensoren slaan informatie op over de wegen en sturen deze informatie vervolgens naar Nederlandse wegbeheerders. 

Moderne auto’s hebben veel sensoren die de omgeving van een weg goed in de gaten houden, bijvoorbeeld de kwaliteit van de weg. Is het glad, zijn alle verkeersborden en belijning goed te zien voor de bestuurder? 

Verbetering van veiligheid op de wegen

Door de snelle verwerking van deze informatie kunnen wegbeheerders de informatie gebruiken voor het plannen van wegonderhoud. Het is de bedoeling dat het snelle overzicht van de wegsituatie zal helpen om de veiligheid op de wegen te verbeteren. 

Als je je aansluit bij 'Road Monitor' kun je de ingestuurde data bekijken op een dashboard. Er staat bijvoorbeeld: 'Tien voertuigen konden de belijning niet goed detecteren.' De extra informatie wordt gecombineerd met publieke data, zoals het weer en verkeersongevallen. 

Mercedes-Benz is niet de enige autofabrikant die dit experiment kan proberen, maar ze wonnen een aanbesteding om Rijkswaterstaat van informatie te voorzien. 

Betere hulp bij schade

Het ministerie vindt dat door dit experiment schade of slijtage efficiënter kan worden verholpen. Ook hopen ze dat het grote onderhoud wordt uitgesteld of zelfs voorkomen, omdat de kleine problemen nu eerder worden opgelost. 'Dit maakt de weg niet alleen veiliger voor weggebruikers, ook onverwachte hinder wordt voorkomen', aldus de woordvoerder. 

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat er nu vooral informatie over de wegen wordt verzameld via vaste sensoren of rondrijdende weginspecteurs. Er kan niet continu worden gemeten en daardoor is het wegbeeld 'niet actueel'. 'Door tienduizenden auto’s van Mercedes-Benz te gebruiken, weten wegbeheerders sneller wat de kwaliteit van hun weg is. Daarom vind ik deze samenwerking een waardevolle toevoeging.'

Bron: AD