JYSK verlengt telkens dezelfde aanbiedingen: word je misleid?

Jysk Aanbieding

Op het Radar forum kwam een bericht binnen van Eliana, die het was opgevallen dat aanbiedingen van woonwinkel JYSK steeds met een week verlengd worden. Mag dat eigenlijk wel? Of word je op deze manier onder druk gezet om het product voor een bepaalde datum te kopen? 

Actie drie weken achter elkaar verlengd

In het forumbericht legt Eliana uit dat er bij aanbiedingen vermeld staat dat de korting tot een bepaalde datum geldt. Is die datum verstreken? Dan blijkt het artikel nog steeds voor de actieprijs te koop. De aanbieding duurt namelijk ineens een week langer. 

Radar houdt de webshop van JYSK in de gaten en inderdaad: sommige aanbiedingen worden telkens verlengd. Als voorbeeld: het 4-seizoenendekbed BRATTFJELL. Op 23 juni zagen we dat dit product was afgeprijsd van 54,99 euro naar 21,50 euro. “Aanbieding is geldig tot en met 29-06-2025”, stond erbij vermeld. 

Op 30 juni checken we de webshop weer. En wat blijkt? Het dekbed is nog steeds voor 21,50 euro te koop. Deze keer staat er dat de aanbieding tot en met 06-07-2025 duurt. Op 7 juli bekijken we wederom de prijs van het 4-seizoenendekbed en de actie blijkt weer verlengd, deze keer tot en met 13-07-2025. Zie hier de screenshots: 

“Zo word je als consument misleid om een product voor een bepaalde datum te kopen als je gebruik wil maken van de lagere prijs, lijkt me. Mag een actie telkens verlengd worden en zijn hier regels voor?”, schrijft Eliana in haar forumbericht. 

Referentieprijs 30 dagen geleden

We nemen contact op met de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een woordvoerder vertelt: “In principe zijn prijzen vrij en daarbij ook het voeren van kortingen. Wel is het zo dat bij het voeren van kortingen de Prijzenwet gevolgd moet worden en consumenten niet misleid mogen worden.” 

Volgens deze wet mogen detailhandelaars hun aanbiedingsprijzen niet afzetten tegen prijzen die meer dan 30 dagen daarvoor golden. Het 4-seizoenendekbed van JYSK moet in de afgelopen 30 dagen dus ten minste één keer 54,99 euro gekost hebben. 

Duur korting moet in verhouding zijn

Verder moeten de duur van de referentieprijs en de kortingsprijs met elkaar in verhouding zijn. De woordvoerder van de ACM vertelt: “Bij het geven van een korting moet gekeken worden naar hoe lang een prijs de ‘van-prijs’ is geweest voor wat een redelijke duur van een ‘voor-prijs’ zal zijn.” 

Ze geeft een voorbeeld: Als een bank eerst één week 1.000 euro kost en vervolgens twee maanden 500 euro, dan zijn de van- en voor-prijs niet met elkaar in verhouding en kun je de korting als buitensporig lang bestempelen. Kost de bank eerst vijf maanden 1.000 euro en vervolgens twee maanden 500 euro? Dan is de korting beter in verhouding en is de duur ervan mogelijk niet buitensporig lang. 

Ze vat het samen: “Als een bedrijf bij een korting de laagste eigen gevoerde prijs in de afgelopen 30 dagen aanhoudt of doet aan progressieve prijsvermindering (stapsgewijs de korting vergroten) voor de duur van 3 kalendermaanden, dan kan dat.”

Verlengde actie is volgens de regels

Hoewel de kortingen bij JYSK langer doorlopen dan je in eerste instantie zou verwachten, houdt de winkelketen zich wel aan deze regels. Dat bevestigt een woordvoerder: “Het kan inderdaad voorkomen dat aanbiedingen in een opeenvolgende campagne terugkomen, bijvoorbeeld op basis van resultaat en de voorraadsituatie. De aanbieding mag uiteraard niet permanent worden, dus wij hanteren een maximum van vier opeenvolgende campagnes.”

“Daarnaast refereren wij naar de laagste prijs gedurende de laatste 30 dagen als referentieprijs, zodat de klant altijd de juiste van/voor prijs van een artikel ziet”, gaat de woordvoerder van JYSK verder. 

Word je onder druk gezet?

Tot slot: hoe zit het met Eliana’s voorgevoel dat je misleid wordt om een product voor een bepaalde datum te kopen? Ook dat vragen we na bij de ACM.

“Het element druk zetten op consumenten kan een rol spelen”, vertelt de woordvoerder. “Staat er bijvoorbeeld met koeienletters dat de korting alleen in bepaalde weken is en je nú die deal moet pakken terwijl het vervolgens gewoon doorgaat? Dan kan het misleidend zijn. De consument kan dan worden misleid en een aankoop doen die hij anders mogelijk niet had gedaan.”

Meer over