Kabinet is van plan zelftesten grootschalig in te zetten

24112021Zelftesten.jpg

Het demissionaire kabinet wil zelftesten breed gaan inzetten voor mensen met coronaklachten. Nu de GGD'en het erg druk hebben en tegen de limieten van hun testcapaciteit aanlopen moeten zelftesten ervoor zorgen dat mensen sneller een test doen, en zo meer coronabesmettingen worden opgespoord.

Uiterlijk 3 december moet de inzet van de zelftesten een feit zijn, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Zijn ministerie kan nog niet zeggen of en hoe het de tests gaat verstrekken, of dat mensen ze zelf moeten kopen in de winkel.

Kabinet volgt advies OMT

Het kabinet volgt daarmee een advies van het Outbreak Management Team (OMT) op, dat stelt dat 'frequent en laagdrempelig zelftesten een belangrijke aanvulling kan zijn op het huidige pakket, ook voor mensen met klachten, en zou kunnen helpen de drempel voor testen te verlagen en bereidheid te verhogen'.

Het OMT adviseert de testen gratis beschikbaar te stellen, en daarmee de drempel voor mensen zo laag mogelijk te maken. 'Volgens een zeer recente vignettestudie van de gedragsunit van het RIVM leidt het thuis beschikbaar hebben van zelftesten op het moment van klachten, tot een verwachtte verdubbeling van zelftesten bij klachten (20,5 procent naar 42,2 procent op dag 1 van klachten)', schrijft het OMT.

Zelftesten gratis verstrekken

De experts stellen geen zicht te hebben op de kwaliteit van de verschillende zelftesten die in Nederland beschikbaar zijn. Door ze gratis te verstrekken kunnen er kwalitatief goede tests worden gekozen, zo redeneren ze.

Het OMT stelt nog wel een aantal voorwaarden aan de brede inzet van zelftesten: zo moet die zijn gericht op niet-kwetsbare personen, en moet een positieve zelftest altijd worden opgevolgd door een professioneel afgenomen test.

Positieve zelftest wordt vaak bevestigd in professionele test

Volgens het nu nog geldende advies van het kabinet zouden zelftests niet gebruikt moeten worden bij coronaklachten. Iemand met klachten wordt geadviseerd om een afspraak te maken bij de GGD. Volgens het kabinet is de uitslag van een zelftest minder nauwkeurig dan die van veel andere coronatesten. 'Gebruik de zelftest vooral niet als u coronaklachten heeft', staat nu nog op de website van de Rijksoverheid.

Maar uit recent onderzoek van één specifiek soort zelftest blijkt een hoge effectiviteit, aldus het OMT. Een positieve zelftest wordt in 87 procent van de gevallen bevestigd met een professionele test.

Bron: ANP