Kabinet verwacht flinke stijging zorgpremie in 2023

310320220-zorgverzekeringen-zorgpremie.jpg

De zorgverzekering dreigt in 2023 flink duurder te gaan worden. Het ministerie van Volksgezondheid gaat in een eerste berekening uit van een premiestijging van zo’n 15 euro per maand. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit interne stukken over de koopkrachtreparatie die het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer naar buiten heeft gebracht.

In deze interne stukken staat een voetnoot over de eerste berekening van het ministerie over de nominale zorgpremie van volgend jaar. Die zou uitkomen op ruim 140 euro per maand, een flinke stijging ten opzichte van de 125 euro van dit jaar. Het Centraal Planbureau becijferde de mogelijke stijging ook, maar kwam lager uit. 

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt de raming, maar benadrukt dat die nog met veel onzekerheid is omgeven. De zorgpremie hangt namelijk af van de zorguitgaven de hoogte daarvan staat nog niet vast. Richting Prinsjesdag volgt een nieuwe berekening. Zorgverzekeraars kunnen met dit bedrag als richtlijn in november hun exacte tarieven bepalen. 

Mocht de premie inderdaad zoveel hoger uitvallen, dan worden de lagere inkomens hier wel ook voor gecompenseerd. De zorgtoeslag stijgt dan namelijk mee met de premie.

Bron: De Telegraaf