background branding

Kabinet wil harde rem op fastfoodketens, vooral bij scholen

18032022-fastfood-jongeren.jpg

Om de wildgroei aan hamburger-, pizza- en dönerketens te stoppen, kijkt het kabinet naar een wet om het aanbod te dempen. Het moet gemeenten helpen nee te zeggen tegen ketens, meldt het AD.

De afgelopen jaren nam het aantal fastfoodketens snel toe. Wethouders van de vier grote steden riepen vorig jaar al om instrumenten om de hausse te beteugelen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Preventie, ChristenUnie) komt daar nu aan tegemoet. Hij gaat de juridische opties in kaart brengen van een harde rem op vestiging van de ketens en fastfood- en frisdrankverkoop en -reclame op en rond scholen.

Een op de zeven kinderen is te zwaar

'Er moet echt wat gebeuren, een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie', zegt Van Ooijen. Eerder besloot het kabinet het eetgedrag al meer te sturen met het plan voor een suikertaks, maar dat is niet genoeg, vreest Van Ooijen. 'Je wil die overdaad aan aanbod echt niet. Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem. Maar ik wil niet die enorme aantallen, en ook niet op of te dichtbij scholen.'

Inperking vrij ondernemerschap

In welke wettelijke vorm de fastfoodrem er kan komen, wordt dus nog bekeken. Het beteugelen van het aantal fastfoodzaken in een gebied ligt politiek gevoelig, aangezien het een inperking is van het vrije ondernemerschap. Afspraken hierover zijn ook niet vastgelegd in het coalitieakkoord. Wat wel is afgesproken onder partijen, is dat het overgewicht moet worden teruggedrongen en volgens Van Ooijen past een fastfoodwet in het plan om 'de gezondheidsdoelen' te halen. 

'Gemeenten zeggen: help ons. Scholen ook. Laatst nog waren we bij een school die echt het gezonde voorbeeld gaf. Maar eenmaal een paar stappen van de poort stonden reclamemakers met grote borden: pizzapunt voor een paar euro. Zie jezelf dan maar eens te beheersen. Daar moeten we bij helpen,' aldus de staatssecretaris. Dit jaar nog komt hij met mogelijkheden naar de Tweede Kamer. 

'Snackbars en cafetaria's krijgen te veel de schuld voor ongezond eten'

Volgens McDonald's speelt de discussie over gezonde leefstijl al langer. De bekende restaurantketen geeft aan de opstelling van Van Ooijen te begrijpen. Zelf probeert McDonald's ook al enige tijd een 'gevarieerde menukaart' aan te bieden, benadrukt een woordvoerster.

ProFri, de branchevereniging voor frituurders, vindt dat de nadruk bij ongezond eten te veel op snackbars en cafetaria's wordt gelegd. 'Eten in de snackbar is niet per se ongezond', meent directeur Frans de Rooij. Volgens hem is het juist het feit dat veel ongezond eten heel goedkoop is, een probleem. 'In de supermarkt ben je minder geld kwijt voor snacks dan bij de snackbar.' Wel is de sector bereid mee te denken om een ongezonde levensstijl aan te pakken. Maar het bepalen waar snackbars zich wel en niet mogen vestigen gaat de ProFri-voorman te ver.

Bron: ANP