Kabinet wil maximumprijs voor stroom en gas

maximumprijs energie.jpg

Het kabinet wil dat er een maximumprijs komt die consumenten moeten betalen voor stroom en gas. Die principeafspraak is vanochtend gemaakt in een overleg met energiemaatschappijen, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Komend weekend moet blijken of het mogelijk is zo'n prijsplafond daadwerkelijk in te voeren, en op welke termijn.

Hoe zo'n maximumprijs er precies uit komt te zien, is nog onderwerp van koortsachtig overleg en berekeningen, zeggen ingewijden. Er liggen nog 'een stuk of vijf' varianten op tafel. Het kabinet heeft meerdere keren gezegd vooral maatregelen te willen nemen die vooral mensen helpen met lage en middeninkomens. Maar, zo klinkt het vanuit politiek Den Haag, hoe gerichter de maatregel, hoe moeilijker hij is in te voeren.

Introduceren prijsplafond op Prinsjesdag

Meest voor de hand ligt dus dat het kabinet op Prinsjesdag een prijsplafond zal introduceren dat geldt voor iedereen, maar gekoppeld is aan het energieverbruik: tot een gemiddeld verbruik (1500 m3 gas en 2500 kWh stroom per jaar) betaal je de vastgezette prijs, daarboven betaal je de volle mep.

Bron: ANP