Kamer achter plannen geboortezorg

zwanger246_780.jpg

De plannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om de geboortezorg anders te organiseren worden gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Dat bleek donderdag tijdens een debat over de plannen die ervoor moeten zorgen dat verloskundigen, gynaecologen en ziekenhuizen beter gaan samenwerken om de babysterfte in Nederland verder omlaag te krijgen.

Financiering

Samenwerkingsverbanden worden vanaf 2017 op een andere manier gefinancierd, want dan is er één pot geld voor alle betrokkenen. Verloskundigen en gynaecologen kunnen ook kiezen voor de bestaande aanpak waarbij ze afzonderlijk worden betaald.

Bezorgd

Verloskundigen en patiëntenorganisatie NPCF zijn bezorgd over de koers, net als oppositiepartijen SP en GroenLinks. Zij vrezen dat zorgverzekeraars straks geen contracten meer willen afsluiten met zelfstandige verloskundigen en er voor zwangere vrouwen uiteindelijk weinig te kiezen is.

Zelf kiezen

Schippers gaat met de zorgverzekeraars praten om duidelijk te maken dat dat niet de bedoeling is. Ook zij vindt dat de zwangeren zelf moeten kunnen kiezen door wie ze worden begeleid. De positie van de verloskundige vindt zij net zo belangrijk als die van de gynaecoloog en zeker niet ondergeschikt. Maar zij wijst erop dat de regio's zelf aan zet zijn en zelf moeten uitmaken hoe ze de samenwerking organiseren. Ik ga ze niet voorschrijven wat ze moeten doen en welk model ze kiezen, aldus Schippers.

Bron: ANP