Kamermeerderheid voor vergoeden spoofing

27112020 Michiel van Nispen.jpg

Een Kamermeerderheid wil dat consumenten die via spoofing opgelicht worden voortaan gecompenseerd worden door hun bank. Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) diende een motie in dat banken voortaan de schade door spoofing moeten vergoeden. Deze motie wordt gesteund door de fracties van PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66. De minister van Financiën moet banken nu zien te bewegen deze vorm van bankfraude te vergoeden.

Wat is spoofing?

Bij spoofing kan een oplichter misbruik maken van de identiteit van de bank. Criminelen bellen consumenten met het officiële (gespoofde) nummer van de bank en geven zich uit voor een medewerker van de fraudehelpdesk van de bank. Ze zeggen dat criminelen geld van je rekening proberen te halen en daarom moet de consument meteen zijn geld overmaken naar een 'veilige kluisrekening van de bank'. Banken hebben niet dat soort rekeningen. In werkelijkheid maakt je al je geld over aan een oplichter en ben je je geld kwijt. Veel slachtoffers zijn tienduizenden euro's spaargeld kwijt.

'Bank heeft zorgplicht'

Als je vervolgens aanklopt bij je bank voor compensatie verwijst de bank naar de bankvoorwaarden en de wet. In de wet staat dat als klanten zelf hun geld overmaken, dan hoeft de bank de schade niet te vergoeden. 'Pure nonsens', vindt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. 'Deze criminelen leiden consumenten heel geraffineerd om de tuin. Die denken écht met hun bank te maken te hebben. Je kunt hen dat niet kwalijk nemen. De bank heeft een zorgplicht en moet compenseren.'

Wettelijke maatregelen

Deze vorm van fraude is zo geraffineerd dat een Kamermeerderheid nu vindt dat banken deze vorm van oplichting moeten vergoeden net zoals in 2013 is gebeurd met phishingmails. Ze willen dat minister Hoekstra van Financiën dit nu regelt met de banken. Lukt dit niet vrijwillig dan volgen er wettelijke maatregelen.

Misdaadgeld afpakken

De motie wordt ondersteund door een brede Kamermeerderheid. De politici schrijven: 'Dat er op dit moment banken zijn die slachtoffers volledig in de kou laten staan en dat spoofing een groot maatschappelijk probleem is en dat slachtoffers financieel geruïneerd raken door gewetenloze criminelen.' Ook willen de Kamerleden weten welke inspanningen er worden verricht om criminelen op te sporen en het misdaadgeld af te pakken.

Uitzending Radar over bankfraude

Radar besteeddde op 9 november 2020 aandacht aan de diverse vormen van bankfraude. We lieten toen zien dat alleen dit jaar consumenten meer dan 20 miljoen euro schade lijden door spoofing en Whatsapp fraude. Je kunt de uitzending hier terugkijken:

Tientallen miljoenen euro's schade door bankfraude