background branding

Kan ik de CoronaCheck-app gebruiken in het buitenland?

26072021 coronacheck.jpg

Het nieuws van landen die een zogenoemde 'coronapas' invoeren voor openbare gelegenheden vliegt om de oren. Na Griekenland volgden Italië en Frankrijk en ook in het Verenigd Koninkrijk moet je binnenkort kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent om nachtclubs in te komen. Maar volstaat hierbij ook een bewijs van de CoronaCheck-app? 

Het antwoord hierop is: ja, voor landen die lid zijn van de Europese Unie (plus Zwitserland, IJsland, Noorwegen, Vaticaanstad, San Marino, Turkije, Oekraïne, Noord-Macedonië en Liechtenstein). Via de CoronaCheck-app of via www.coronacheck.nl/print wordt er een QR-code voor in Nederland en een internationale QR-code (EU Digitaal Corona Certificaat) aangemaakt. Dit is een digitaal of papieren bewijs dat iemand gevaccineerd is met een door EMA goedgekeurd vaccin, hersteld is van corona of kortgeleden negatief getest is op corona.

Reizen

Deze internationale QR-code kan gebruikt worden om mee te reizen. De internationale QR-code kun je laten zien bij landsgrenzen, evenementen en andere openbare gelegenheden in het land van bestemming. 

Let op de lokale regels

Toch is het belangrijk om ook de lokale regels voor het coronabewijs te controleren. Zo kan het per land verschillen aan welke voorwaarden er moet worden voldaan, meldt de Rijksoverheid. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke test je nodig hebt voor het testbewijs (antigeen- of PCR-test);
  • Of een herstelbewijs geldig is;
  • Of één prik geldig is of twee, en hoelang geleden deze moeten zijn.

Wil je weten welke voorwaarden er in jouw land van bestemming gelden? Op de website wijsopreis.nl wordt er een actueel overzicht bijgehouden van de coronaregels per land. 

Landen buiten de EU

De CoronaCheck-app is ontwikkeld voor gebruik binnen de EU en de vier aanvullende Schengenlanden. Landen buiten de EU kunnen hun eigen eisen stellen. In het reisadvies staat of er een CoronaCheck, een vaccinatiebewijs of het gele boekje kan worden gebruikt. 

Hoe maak je een QR-code aan in de CoronaCheck-app?

Weet je niet hoe je een coronabewijs aanmaakt in de CoronaCheck-app? Radar heeft het in dit artikel uitgelegd. 

Bron: Rijksoverheid, CoronaCheck, Your Europe