background branding

Kankerpatiënten krijgen thuis immuuntherapie

avl-08-04-2017-780.jpg

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis geeft patiënten met longkanker sinds kort immuuntherapie aan huis. De eerste ervaringen zijn positief, vertelt een woordvoerster van het Amsterdamse instituut.

'De mensen die tot nog toe hieraan meedoen voelen zich er prettig bij. Het scheelt ze tijd en ze kunnen in hun eigen thuissituatie gewoon met een krantje en een kopje koffie erbij worden behandeld.'

Proef

De komende maanden houdt het ziekenhuis een proef met de behandeling aan huis. In eerste instantie kunnen alleen patiënten uit Amsterdam en omstreken die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis eraan meedoen. Als het project een succes blijkt, wordt het verder uitgerold. 'We hebben ook veel patiënten uit andere delen van het land. Voor iemand uit Groningen scheelt behandeling in de thuissituatie heel veel reistijd.'

Verpleegkundige aan huis

Bij thuisbehandeling kom een verpleegkundige aan huis met de medicatie die in het ziekenhuis is bereid. Het middel wordt met een infuus toegediend, wat ongeveer een halfuur duurt. In de testfase krijgen patiënten de helft van de behandelingen thuis. De andere helft gebeurt in het ziekenhuis.

Niet alle patiënten zitten te wachten op thuisbehandeling. 'We laten de keuze aan de patiënt. Er zijn ook mensen die zeggen: ik houd mijn ziekte liever in het ziekenhuis', vertelt de woordvoerster.

Mogelijk kunnen ook andere ziekenhuizen leren van de proef. Wereldwijd is immuuntherapie aan huis nog vrij bijzonder: volgens het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis kunnen alleen in Australië patiënten daar al langer voor kiezen.

Bron: ANP