Kerstverlichting gaat weer aan: hoeveel kost dat eigenlijk?

Kerstverlichting

Kerst komt steeds dichterbij, waardoor we weer massaal de kerstboom opzetten en ons huis versieren met kerstverlichting. Hoeveel stroom verbruiken kerstlampjes? En hoeveel invloed hebben ze op je energierekening? Radar zoekt het uit. 

Ledlampjes zuiniger dan gloeilampjes

Hoeveel stroom je kerstverlichting verbruikt, is om te beginnen afhankelijk van wat voor soort lampjes je gebruikt. Een snoer met ledlampjes is namelijk ongeveer acht keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes. 

Zoveel verbruiken kerstlampjes

Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van het aantal lampjes in de snoer. Honderd lampjes verbruiken logischerwijs meer stroom dan tien lampjes. Milieu Centraal zet voor verschillende kerstverlichting het verbruik per uur op een rij op een rij: 

Dit verbruik geldt zowel voor lampjes voor binnen als voor lampjes voor buitenshuis. Er is namelijk nauwelijks verschil in energieverbruik tussen deze twee. Vaak kun je het verbruik ook terugvinden op de verpakking. 

Prijs hangt ook af van hoelang de lampjes branden

Hoeveel geld je kwijt bent aan je kerstverlichting, hangt niet alleen af van het verbruik van de lampjes. Dat wordt ook bepaald door het aantal dagen dat jij jouw kerstversiering aan hebt staan, het aantal uur dat je de lampjes per dag laat branden én de prijs die jij voor stroom betaalt. 

Zoveel kost het om je kerstverlichting aan te zetten

Een rekenvoorbeeld: Je zet jouw kerstverlichting 30 dagen aan en laat ze 7 uur per dag branden. In totaal branden de lampjes dan 210 uur. 

Als je ledlampjes gebruikt die 2 watt per uur verbruiken (0,002 kWh) dan is het totale stroomverbruik 210 x 0,002 = 0,42 kWh. Als we uitgaan van de gemiddelde stroomprijs in december 2023 (0,36 euro per kWh) betekent dit dat je voor een maand kerstverlichting 0,42 x 0,36 = 0,15 euro kwijt bent. 

Hoe hoger het verbruik van de lampjes, hoe hoger dit bedrag. Gebruik je bijvoorbeeld gloeilampjes die 0,025 kWh verbruiken? dan ben je in dertig dagen 1,89 euro kwijt.

Bronnen: Milieu Centraal, Nu.nl

Meer over