Een duurzame kerstboom? Die kun je huren!

21-12-10-kerstboom-dennenboom-boom-duurzaam-milieu-huren-adopteren-156299477_s.jpg

Je koopt een groene spar om de kerstsfeer in huis te halen, laat hem langzaam bruin worden en gooit hem na de feestdagen bij het vuil. Uiteindelijk gaat hij in vlammen op. Dat klinkt niet als een duurzaam verhaal. Daarom bieden sommige kwekers hun kerstbomen aan op een nieuwe manier: je kunt een boom van ze huren, om hem weer levend terug te geven. Hoe werkt dat? En hoeveel gedoe is het? 

Er zijn verschillende initiatieven van bomenkwekers om hun product ‘duurzaam’ of ‘circulair’ aan de man te brengen, bijvoorbeeld Adopteer een Kerstboom, BeterBoompje en Duurzame Kerstbomen. Ze werken allemaal volgens dezelfde basisformule: je huurt je kerstboom, verzorgt hem en brengt hem terug, waarop hij weer levend in de grond wordt geplant. Zo verspil je geen spar, is het idee. Daarnaast neemt de boom CO2 op zodra hij weer in de natuur staat.

Een kerstboom huren of adopteren

Hoe het terugplanten precies werkt, verschilt per organisatie. Bij Adopteer een Kerstboom adoptéér je een kerstboom, wat betekent dat je jaren achter elkaar dezelfde boom kunt terugkrijgen. Na maximaal vijf jaar is de boom ‘op’ en wordt hij geplant voor de rest van zijn leven. BeterBoompje en Duurzame Kerstbomen, daarentegen, planten jouw gebruikte boom meteen permanent de grond in; de volgende keer krijg je een ander exemplaar.

Hoe duurzaam is een huurboom?

Volgens Milieu Centraal is een gehuurde of geadopteerde boom de meest milieuvriendelijke optie als je een levende boom in huis wilt. (Het is moeilijk te zeggen of een levende of plastic boom beter is voor het milieu.) Echter, je doet de milieuwinst teniet als je lang in de auto zit om een boom op te halen. Het is beter om een wegwerpboom in je eigen buurt te kopen dan 10 kilometer op en neer te rijden voor een huurboom. Ga je voor duurzaamheid, check dan dus de uitgiftepunten van de verhuurorganisaties: ze zijn verspreid over het land en te vinden in verschillende steden.

Hoeveel geld en gedoe kost een duurzame kerstboom?

Sommige gemeenten halen ‘normale’ kerstbomen van straat op om te vernietigen. Vergeleken met dat gemak levert een huurboom je een extra klusje op, want je moet hem weer terugbrengen.

BeterBoompje biedt dennenbomen aan van ongeveer 30 euro tot 78 euro; Adopteer een Kerstboom van 26 tot 55 euro; Duurzame Kerstbomen van 25 tot 72 euro. De prijs is afhankelijk van de soort en de grootte. Bij elke organisatie betaal je 10 euro aan borg of ‘statiegeld’, die je terugkrijgt zodra je weer een levende boom inlevert. Misschien twijfel je of je een boom zo lang in leven kunt houden, maar Milieu Centraal stelt dat 90 procent van alle huurbomen de kerst overleeft. Bovendien geeft Radar je onderhoudstips van kerstboomverkopers!

Moet ik mijn dennenboom water geven? Hoe houd ik hem levend?

Een gehuurde kerstboom heeft een kluit en pot. Laat die zitten en geef de boom elke dag een flinke scheut water. Zet een schotel onder de pot, zo houd je de vloer droog en kun je checken of het water de bodem bereikt. 

Warmte is slecht voor een dennenboom. Zet hem daarom niet dicht bij de verwarming, dan droogt hij uit. Ook droge lucht kan dat effect hebben, dus probeer de lucht in huis vochtig te houden. 

Zo houd je je ‘groene’ kerstboom groen! 

Bron: Milieu Centraal, AD