KLM moet vluchten annuleren door drukte; felle tegenstand

29prilvliegtuig.jpg

KLM heeft vrijdag 28 zogeheten retourvluchten geschrapt vanwege de drukte. Daarmee vertrekken er niet alleen minder vliegtuigen vanaf Schiphol, maar komen er dus ook minder vliegtuigen aan. Volgens een woordvoerder van KLM gaat het om het preventief uit het rooster halen van vluchten om de werkdruk te verlichten. De maatschappij kijkt daarbij nog naar het schrappen van nog meer vluchten na het verzoek van Schiphol om de druk dit weekend van de ketel te halen. Daarover wordt later op vrijdag meer bekend.

Update

Tientallen vluchten bij KLM worden geschrapt

KLM annuleert voor zaterdag en zondag zeker 47 vluchten vanwege de verwachte drukte op Schiphol. Vrijdag annuleerde de luchtvaartmaatschappij al 28 zogeheten retourvluchten. Met het annuleren hoopt KLM de drukte op het vliegveld beheersbaar te houden.

'KLM gaat op korte termijn met Schiphol om de tafel om te bespreken welke meer structurele oplossingen zij voor ogen hebben', staat in de interne memo die door ANP is ingezien. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat het belangrijk blijft dat passagiers op tijd naar de luchthaven komen.

Grote drukte door staking: nog steeds last van de nasleep

Vorig weekend kampte Schiphol met grote drukte door een wilde staking bij personeel. Daardoor waren vluchten vertraagd of werden geannuleerd, en kon bagage van passagiers niet mee of moest worden nagestuurd naar bestemmingen. Afgelopen week had de luchthaven nog last van de nasleep van de staking, zegt ook KLM. Volgens KLM komt de drukte van de afgelopen dagen door tekorten aan personeel bij de beveiliging, waardoor lange rijen ontstonden.

Schiphol bevestigt in gesprek te zijn met luchtvaartmaatschappijen over een oplossing om 'de druk op het hele systeem te verlichten'. Het is volgens een woordvoerder nog niet duidelijk hoeveel minder passagiers er komend weekend naar de luchthaven moeten komen om alles beheersbaar te houden.

Hoofdoorzaak: personeelsgebrek

De zegsman zegt dat personeelsgebrek de hoofdoorzaak is van de problemen op Schiphol. 'We hebben keihard geworven, maar de arbeidsmarkt is erg krap', legt hij uit. 'Over de gehele linie zijn er personeelstekorten, van de parkeerwachten tot aan de security.' De allereerste aandacht gaat nu uit naar een oplossing voor de drukte in het komende weekend. Over de periode daarna kon Schiphol nog niets kwijt.

Er hangt Schiphol een miljoenenclaim boven het hoofd van de reisgiganten, die woedend reageren op de oproep van Schiphol om komende week vakantievluchten te schrappen. Ze piekeren er niet over en vinden het 'krankzinnig' dat de luchthaven de Nederlandse vakantieganger wil laten bloeden zodat overstappende internationale reizigers gefaciliteerd kunnen worden, schrijft De Telegraaf.

Corendon en TUI willen geen vluchten schrappen

Omdat Schiphol de drukte niet aankan, wil de luchthaven dat airlines vluchten schrappen. Te gek voor woorden, klinkt vanuit de reiswereld. Corendon laat weten niet te piekeren over het schrappen van vluchten, TUI evenmin en ook Transavia en easyJet zullen geen gehoor geven. Alleen KLM wil annuleringen overwegen.

Reisorganisator TUI laat weten geen vakanties en dus ook geen vluchten te willen schrappen. 'Dit zijn vakantievluchten van mensen die daar al twee jaar naar uitgekeken hebben', zegt een woordvoerster. TUI zegt 'vanzelfsprekend' al maatregelen te hebben genomen om de drukte te beheersen op de luchthaven. 'Er lopen mensen die de zaak stroomlijnen, maar op enig moment is het ook niet meer in onze handen, zoals de knelpunten bij security. Daar kan alleen Schiphol wat aan doen.'

Wie betaalt de schade?

ANVR-topman Frank Oostdam vreest een schade van vele miljoenen voor reisbedrijven, operators en zelfstandige ondernemers in de sector. Die schade moet iemand betalen, vindt hij. Het ligt voor de hand dat daarbij naar Schiphol of de aandeelhouders - lees: de overheid - wordt gekeken.

Bron: ANP / MediaWatch