Klusser vaak zwart of met een wederdienst betaald

verbouwen_780.jpg

Verhuizen? 1 op de 3 Testpanelleden laat daar een verbouwing aan vooraf gaan. Velen klussen zelf. Wie vrienden te hulp vraagt, zet daar het liefst een bedankje of een wederdienst tegenover. Wie een aannemer inhuurt, gaat liever voor iemand die via-via al bekend is, dan voor het vergelijken van offertes. 36 procent van het panel betaalt de klusser niet altijd wit.

Vooraf aan de verhuizing naar de huidige woning heeft een derde van ruim 28.000 Radar Testpanelleden verbouwd. In 56 procent van de gevallen was dit noodzakelijk, de overige 44 procent verbouwde omdat de woning niet geheel naar smaak was. Van degenen die niet vooraf verbouwden, was dit bij 9 procent eigenlijk wél nodig geweest.

Keuken en badkamer meest verbouwd

Twee derde van de verbouwingen vóór verhuizen betreft de keuken. Op de tweede plek komt de badkamer (56%), op de derde de woonkamer (54%). De minst verbouwde plek is de kelder: 5 procent heeft zich hier voor de verhuizing aan gewaagd. 3 procent geeft aan het hele huis zelf te hebben gebouwd.

53 procent heeft na de verhuizing (ook) verbouwd. 18 procent kon tijdens de verbouwing (deels) niet thuis blijven wonen. 16 procent is nog een verbouwing van plan, waarbij de meesten de badkamer als project aanwijzen.

Uitloop in tijd en budget

De meeste verbouwingen (40%) duren een week tot een maand. Uitschieters zitten er aan beide kanten evenveel: 8 procent verbouwde slechts een paar dagen, nog eens 8 procent langer dan een jaar. Twee derde van de respondenten had de duur van de verbouwing goed ingeschat, bij 28 procent duurde het langer dan gepland.

Bij een nagenoeg even grote groep (27%) viel de verbouwing duurder uit. De meeste verbouwingen kosten tussen de 5000 en 25.000 euro. 6 procent is minder dan 1000 euro kwijt, 3 procent meer dan 100.000 euro. 6 procent weet (nog) niet hoe de kosten uitvallen.

Verbouwstress

De Testpanelrespondenten blijken doe-het-zelvers: 53 procent heeft de verbouwing zelf gedaan, al dan niet met vrienden. 46 procent heeft voor een aannemer gekozen. Mensen kiezen vaker direct voor een aannemer die ze (via-via) al kennen, dan dat ze verschillende offertes aanvragen en daaruit een aannemer selecteren.

De samenwerking met de aannemer of mede-verbouwers verliep bij bijna 80 procent van de verbouwers prima. 12 procent ondervond wat onderlinge stress, maar die was alleszins acceptabel. 2 procent kreeg grote ruzie die niet of ternauwernood is gesust; bij nog eens 1 procent is het wegens onoverkomelijke meningsverschillen tot een rechtszaak gekomen. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk: een ‘reeds goede verhouding werd een goede vriendschap’, lezen we in de open antwoorden.

28 procent van de verbouwers ondervond zelf enige stress, waarvan 8 procent er zelfs (bijna) overspannen van raakte. Gelukkig is 99 procent wel (redelijk) tevreden over het eindresultaat.

Grijze betalingen

We vroegen de Testpanelleden ook naar de kleinere klussen in huis. 64 procent doet die zelf, een derde schakelt (ook) de partner of huisgenoot in. 23 procent van de respondenten neemt een betaalde klusser in de arm. De meerderheid geeft gemiddeld per maand niet meer dan 50 euro uit aan de kleinere klussen.

Wie vrienden laat helpen klussen (21%), neemt deze als dank bijvoorbeeld mee uit eten (47%), en/of doet in ruil een ander klusje voor de helper (34%). Wie vrienden of kennissen geld betaalt, geeft meestal 10 tot 20 euro per uur (14%) – en niet meer dan 30 euro per uur.

Het uurloon voor een betaalde klusser of aannemer varieert aanzienlijk, tussen de 10 en 50 euro per uur. 3 procent betaalt meer dan 50 euro per uur; 1 procent minder dan 10. Het loon wordt niet altijd geheel wit uitbetaalt: 36 procent geeft toe zwart of ‘grijs’ te betalen. 13 procent heeft weleens een buitenlandse klusser ingeschakeld.

Over dit onderzoekAan het onderzoek deden 28.248 leden van het Radar Testpanel mee. Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 100.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar, het magazine RADAR+ en / of voor nieuwsberichten op de website radar.avrotros.nlDit onderzoek vond plaats tussen 11 en 25 juli 2016. De resultaten van dit onderzoek stonden eerder in het magazine RADAR+, nummer 4 van 2016.Word ook Testpanellid

Ben je geen Testpanellid, maar wil je dat wel graag worden? Je kunt je gratis aanmelden via deze vragenlijst.


Ben je geen Testpanellid, maar wil je dat wel graag worden? Je kunt je gratis aanmelden via deze vragenlijst.