Kosten elektrisch rijden flink gestegen: zoveel kost het nu

auto177184857_l.jpg

Elektrische auto’s zijn in het afgelopen jaar significant duurder geworden. Niet alleen nam de aanschafprijs van een gemiddelde elektrische auto toe, ook de gebruikskosten stegen flink door hogere energieprijzen en verzekeringspremies. Dat meldt de ANWB in de Elektrisch Rijden Monitor, een consumentenonderzoek dat is uitgevoerd in tien Europese landen.

Hoewel elektrisch rijden in 2022 flink duurder is geworden, blijft het met 61,4 cent per kilometer nog altijd iets goedkoper dan rijden in een benzineauto (63,4 cent per km). Om de klimaatdoelen te halen, moet elektrisch rijden voor meer Nederlanders mogelijk zijn. Betaalbaarheid is daarbij cruciaal.

Consument wil minder betalen voor elektrische auto

Een kwart van de Nederlanders is volgens de ANWB van plan om binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen. De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto is echter gestegen naar ruim 45.000 euro. Tegelijkertijd is de prijs die de consument wil betalen voor een nieuwe elektrische auto afgenomen naar 29.000 euro, schrijft de ANWB. 

Weing goedkope(re) modellen

Op dit moment heeft de consument met slechts tien modellen in de prijsklassen tot 35.000 euro ook maar weinig te kiezen. Het aanbod van betaalbare modellen moet daarom volgens de Bond worden uitgebreid. Ook blijft volgens hen een aanschafsubsidie nodig om elektrisch rijden aan te jagen. In 2022 bedroeg deze subsidie nog circa 3.500 euro, maar met ingang van dit jaar is dit bedrag verlaagd naar 2.900 euro.

Bron: ANP