Krijg je witte tanden van Smint White?

smint-white-08032021.jpg

'Smint White helpt je tanden natuurlijk wit te houden', luidt de claim in de televisiereclame van Smint. Kan een snoepje dit effect teweegbrengen? Radar vraagt de fabrikant van Smint en twee tandartsen om een reactie.

Stralend witte tanden door te sabbelen op een pepermuntje, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook, want dat is niet wat Smint White voor je kan doen. 'Onze claim is dat Smint White bijdraagt aan het behoud van natuurlijk witte tanden. We claimen niet dat Smint White je tanden witter maakt', laat een woordvoerder van fabrikant Perfetti Van Melle weten. 

Smint White beweert dat het helpt om bestaande vlekken op je tanden te verminderen en nieuwe te voorkomen. En dat komt volgens de fabrikant met name door het stofje 'pentanatriumtrifosfaat'. Ook zou het mintje de aanmaak van speeksel bevorderen, wat eveneens verkleuring zou kunnen voorkomen.

Twijfels bij werking Smint White

We leggen de claims van de fabrikant voor aan twee deskundigen: tandarts Erik-Jan Muts en Jan Willem Vaartjes, vicevoorzitter van de beroepsvereniging van de tandarts, orthodontist en kaakchirurg (KNMT).

'Pentanatriumtrifosaat wordt in producten gebruikt vanwege de wateronthardende werking, zoals in wasmiddelen', zegt Muts. Het stofje kan mogelijk ook bijdragen aan de verwijdering van tandaanslag en tandsteen. Het is echter de vraag in hoeverre hier sprake van is als je kauwt of zuigt op een pepermuntje, legt Muts uit. Het zou volgens hem meer effect kunnen hebben als je het bijvoorbeeld toevoegt aan een tandpasta. 'Praktisch gezien denk ik dus niet dat dit echt werkt.'

De claim dat het pepermuntje de aanmaak van speeksel bevordert lijkt in zekere zin te kloppen, aldus Vaartjes. 'Door te kauwen op de mint stimuleer je de speekselvorming. Hierdoor worden zuren, die ontstaan door bacteriën in de tandplak, geneutraliseerd en weggespoeld. Een Smint zal alleen minder effectief zijn dan kauwgom, omdat je er korter op kauwt', zegt hij. 

Beide deskundigen zijn het erover eens dat het een voordeel is dat Smint White geen suiker bevat. 'Bij een smintje met suiker is de kans op vlekken en gaatjes natuurlijk groter, dus wat dat betreft klopt het wel dat Smint White helpt om nieuwe vlekken te voorkomen', zegt Muts.

Belang van goede verzorging

Muts en Vaartjes zetten hun vraagtekens bij de werking van Smint White en benadrukken allebei het belang van goede mondverzorging. 'Hoe wit je tanden op een natuurlijke manier blijven is erg afhankelijk van wat je eet of drinkt, hoe je poetst en of tanden ook regelmatig professioneel gereinigd worden', zegt Vaartjes.

Op een speciale website van het KNMT vind je alles wat je moet weten over mondgezondheid

Wat maakt je tanden wel witter?

Er zijn veel meer producten op de markt die je tanden witter zouden maken. De bekendste zijn waarschijnlijk wel de whiteningtandpasta's. Hier zitten schuurmiddelen in die je tanden schoonmaken. Maar ook hier worden je tanden dus niet witter van, alleen schoner. Overigens blijken deze tandpasta's niet altijd te werken, waar Radar eerder in een uitzending aandacht aan heeft besteed. 

Sessies in een bleeksalon blijken je tanden ook niet echt witter te kunnen maken. Het enige wat echt werkt is als je de tandarts je tanden professioneel laat bleken

Bron afbeelding: Smint